INFORÁDIÓ
2021. április 13. kedd
Ida

magyar állami operaház

opera

koronavírus

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója ül íróasztalánál 2017. november 22-én. A főigazgató 2018 februárjától újabb öt évig vezetheti az intézményt.

Operaház: rendkívüli bejelentés a majdnem teljes leállásról októberig

Infostart

Az intézmény több művészegyüttesét is elérte a járvány, a széksorok pedig mostanra erősen foghíjasokká váltak.

Az elmúlt napok nagy sikerű bemutatói (Kaktuszok – balettest, Salome-opera, Ments meg, Uram! – opera) után sajnálattal tájékoztatja - az Infostarton keresztül is - a nyilvánosságot a Magyar Állami Operaház, hogy koronavírus-betegség növekvő esetszámaira tekintettel az intézmény szeptember 17-től előreláthatólag október 1-ig mindennemű zenei, rendelkező és balettpróbát felfüggeszt, ennek eredményeképp pedig a meghirdetett előadások döntő többsége október 17-ig elmarad.

A döntés azután vált szükségessé, hogy a lehetséges maximális egészségügyi óvintézkedések ellenére az elmúlt napokban

az Opera Kórusban és a Magyar Nemzeti Balettben szórványos, az előadások motorjaként működő Opera Zenekarban viszont sorozatos megbetegedések tapasztalhatók, és a vírus immár az énekes szólistákat is elérte.

Az Opera közönsége közben távolmaradással jelzi a helyzet romlását, márpedig üres házak előtt művészkollégák további munkáltatása nemcsak a közpénzzel történő hatékonyság nélküli játékot, de valóban felesleges kockázatot is jelent.

"Sajnos, tudomásul kell vennünk, hogy egy árokban muzsikáló zenekar, egy operaszínpadon ténykedő kórus és egy balettegyüttes csak ideig-óráig védhető ilyen típusú járványtól: az elmúlt két hónapban így is 16 nagyszabású előadást, illetve lemez- és filmprojektet futtattunk mintegy 15 ezer néző előtt" - fogalmaz az Opera közleménye.

Ami viszont lesz:

a szeptember 19-re meghirdetett Bach-születésnap és a szeptember 22-re tervezett Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operaest, ezeket az Opera streameli is.

Az Opera a leállás idejére hétvégenként Maszkabál címmel ingyenes, zongorával kísért online áriaesteket sugároz közösségi oldalán át az Eiffel Műhelyházból, így kíván tenni azért, hogy nézői ne maradjanak operaélmény nélkül.

A leállás nem érinti az intézmény többi szervezeti egységét, így az Opera Értékesítési Centrumát sem, amely a jegy@opera.hu email címen is folyamatosan elérhető.

Az elmaradó előadások jegyeinek becserélésével vagy visszaváltásával kapcsolatban hamarosan tájékoztatást ad a Magyar Állami Operaház.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018