INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

magyar teátrumi társaság

ajánlás

színház

koronavírus

szabó lászló

Szájmaszkban ül néhány néző egy újranyitott moziban Prágában 2020. május 11-én. Két hónapos szünet után Csehországban újra megnyíltak a bevásárlóközpontok, a vendéglők és a fodrászatok. Legfeljebb száz ember részvételével rendezvények tarthatók, megnyíltak a színházak, a mozik és az általános- és középiskolák végzős diákjai  visszatértek iskolájukba.

Teátrumi Társaság: tudomásul kell venni, új világ köszönt be a színházakban

InfoRádió

A Magyar Teátrumi Társaság ajánlásokat fogalmaz meg a kormánynak, hogy mikor és milyen szabályok mentén induljanak újra a magyarországi színházak. A részletekről Szabó Lászlót, a társaság titkárát kérdezte az InfoRádió.

A Teátrumi Társaság szerint szeptember 11-én kerülhet sor az országos színházi évadnyitóra, és legkésőbb akkor, esetleg a rá következő napokban már valamennyi magyarországi színház elkezdhet játszani. Szabó László közölte, a kormánynak megfogalmazott ajánlásaik elsősorban a nézői szempontokat veszik figyelembe, hogy hogyan lehet őket mentesíteni a sorban állástól a belépéskor, a ruhatárban vagy a büfénél, ahogyan a színészekre, és magának az előadásoknak a lebonyolítására is kitérnek. Kezdve a próbákkal, egészen az idősebb színészek megóvásáig, hogy még véletlenül se kerüljenek „kockázatos” helyzetbe – fogalmazott társaság titkára.

Ugyanakkor olyanokra is gondoltak például, hogy a közönség lehetőség szerint ne világos színű maszkot viseljen, mert az a fények miatt akár zavarhatja is a színészt.

A szakember elképzelhetőnek tartja azt is, hogy a hazai színházakban is megritkítják majd a széksorokat, ahogyan azt a Berliner Ensemble tette, amennyiben erre technikailag lehetőség van, illetve, ha a nézői oldalról is lesz erre igény. Mindenesetre azt javasolják, hogy a teátrumok ültessék a vendégeket egymástól biztonságos távolságba. Megjegyezte, ez vélhetően nem tesz majd jót az előadásnak, hiszen „mindig vannak erők, amik mozognak a nézőtér és a színpad között, oda-vissza, de az egészség és a biztonság mindenek fölött áll”.

Berlin, 2020. május 27.
Székeket visznek ki a Berliner Ensemble berlini színház nézőteréről 2020. május 27-én. A koronavírus-járvány miatt, a fertőzések elkerülésének érdekében ritkítják meg a széksorokat, hogy a nézők egymástól biztonságos távolságra ülhessenek.
MTI/AP/DPA/Britta Pedersen
Berlin, 2020. május 27. Székeket visznek ki a Berliner Ensemble berlini színház nézőteréről. A koronavírus-járvány miatt, a fertőzések elkerülésének érdekében ritkítják meg a széksorokat, hogy a nézők egymástól biztonságos távolságra ülhessenek. MTI/AP/DPA/Britta Pedersen

A próbák és előadások kapcsán azt ajánlják a rendezőknek és a színészeknek – folytatta –, hogy „bármennyire is fájó”, de meg kell próbálni úgy lebonyolítani azokat, hogy minél kevesebb testi érintkezéssel járjanak.

Kérik majd továbbá, hogy lehetőség szerint mentesítsék az idősebb színészeket attól, hogy játszaniuk kelljen, legalábbis minimalizálják azt, továbbá biztosítsák részükre az önálló öltözőt.

Szabó László szerint

tudomásul kell venni, hogy egy olyan világba kerültünk, amiben a testi közelség kerülendő, vagy minimalizálandó.

Dönthetnének úgy is, hogy akkor mostantól nincs színházi előadás, mert az említettek nélkül az elképzelhetetlen, de a Teátrumi Társaság azt szeretné, ha nem így lenne.

A szakember arra is kitért, folyamatos kapcsolatban állnak a kulturális államtitkársággal, így a Fekete Péter államtitkár által tartott rendszeres szerdai konzultációk alkalmával fogalmazódott meg a Teátrumi Társaságban, hogy elkészítsék a javaslatcsomagjukat, amelyet részint már megküldtek, részint még alakítják. Szeretnék ugyanis, hogy mire a színházak eljutnak oda, hogy teljes kapacitással tudnak működni, addigra az ajánlásokat megismerjék és megfogadják.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Hogyan induljanak újra a színházak? – Szabó László, Magyar Teátrumi Társaság
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018