eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

József Attila versek, zene és egy saját költemény - ezzel hívott Ákos a rendkívüli húsvétra

Különleges zenés-verses irodalmi összeállítással készült Kovács Ákos nagyszombatra, amely idén egybeesett a költészet napjával. A premiert az infostart.hu is élőben közvetítette április 11-én 20.00 órakor.

A Kossuth-díjas dalszerző a premier napján, április 11-én születésnapos József Attilát és Márai Sándort hívta segítségül.

"Amikor kitaláltam, hogy a kényszerű karantén idején minden szombaton valami egyedi tartalommal fogok a saját videocsatornámon jelentkezni, még nem láttam előre, hogy a műsorok sorában lesz egy ünnepi is: a nagyszombati. Idén ráadásul egészen különleges ez az ünnep, hiszen a költészet napja is erre a napra esik. Az irodalom iránti vonzódásom nem titok azok előtt, akik az elmúlt 30 évben rádiós vagy televíziós beszélgetést hallottak velem" – mesélt az adás születéséről Kovács Ákos, hozzátéve: nem lenne ma se dalszerző, se zeneszerző a magyar költészet nélkül.

A költészet napja József Attila és Márai Sándor születésnapja, Ákos irodalmi-zenés, nagyszombati műsora az ő megidézésük köré épült fel.

„Csak útközben jöttem rá, mire is vállalkoztam: amikor az ember vad terveket kezd kovácsolni, nem mindig tudja előre, milyen felemelő lehet, ha jól választ feladatot. Ez az ünnepi műsor nagyon fontos nekem, noha természetesen tudom, hogy egy házi muzsikálás vagy egy családi körben forgatott közös zenélés sokkal több embert vonz, mint mondjuk egy irodalmi este. Az Anna lányommal készített otthoni adás két-háromszor annyi embert érdekelt, mint mondjuk a Krúdy-felolvasás. De nem mindig a számok döntenek. Ez a nagyszombati műsor talán kevesebb embert fog elérni, de akiket elér, azokat biztos meg fogja érinteni” – mondta az előadó.

A kérdésre, hogy a legfontosabb keresztény ünnep vajon megélhető-e most egy lakásban vagy szobában, az énekes így válaszolt: „Tekintve, hogy ezt most máshol nem tudjuk megélni, felerősödik, és nagyobb jelentőséget kap, hogy aki számára ez fontos, él-e hitéletet és hogyan ezekben a napokban. A nagyhét eseményei megmutatják, hogy a hit igazán a közösségben létezik, és bizony nehéz az ünnepet elszigetelődve megélni.”

Ugyanakkor Kovács Ákos az idei nagyhét szimbolikus üzenetét hangsúlyozta: „A nagyszombat egy különös kegyelmi pillanat, amikor Krisztus a sírban nyugszik, megtörtént a nagy történelmi dráma, a megváltás lezajlott a kereszthalállal, és Krisztus a sírban a feltámadásra vár. Ez egy köztes időszak, éppen olyan, mint amilyenben mi vagyunk most emberek kényszerű módon beszorulva a saját sírbarlangjainkba. Arra várunk, hogy feltámadhassunk. A nagyszombat köztességének élményét most tehát mindenki megélheti, akár vallásos, akár nem.”

A karantén köztessége, a nagyszombat ünnepélyes várakozása, nagy költőink ide vonatkozó versei és Ákos néhány, ehhez köthető dala adta össze az ünnepi műsort.

Végül Ákos a mindannyiunkat próbára tévő nehéz időszak utáni megújulásról beszélt: „Ahogy a karanténnaplóm jelmondata is szól, fontos, hogy ne veszítsük egymást szem elől, ne hagyjuk el egymást, ne hagyjuk el magunkat – fel a szívekkel, együtt könnyebb lesz! A járványnak egyszer vége lesz, és ha Isten megsegít, akkor nem ugyanott fogjuk folytatni, ahol abbahagytuk.”

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×