eur:
393.86
usd:
368.49
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Eszenyi Enikő  Myrtle Gordon szerepében John Cassavetes Premier című színművének próbáján a Vígszínházban 2019. február 27-én. A darabot Martin Cicvák rendezésében március 2-án mutatják be.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Vizsgálatot rendelt el a főváros, Eszenyi Enikő mellett a szakmai bizottság

Neves színművészek és színházi dolgozók is nyilatkozatban tiltakoztak Eszenyi Enikőnek, a Vígszínház igazgatójának agresszív vezetői stílusa miatt. A Főpolgármesteri Hivatal pedig kedden vizsgálatot rendelt el az ügyben. Eközben megtartották a Vígszínház igazgatói posztjára pályázók, köztük Eszenyi Enikő meghallgatását is.

Az InfoRádiónak is eljuttatott közlemény szerint a Főpolgármesteri Hivatal felkérte a Vígszínház felügyelőbizottságát, hogy folytasson le vizsgálatot az elmúlt napokban megjelent nyilatkozatok és sajtóhírek kapcsán. Ahogy fogalmaznak: A Vígszínház igazgatói posztjára kiírt pályázat jelenleg is zajló elbírálásától függetlenül a felügyelőbizottságnak ki kell vizsgálnia, miként biztosítják a Vígszínházban a munkavállalók alapvető jogait, védik emberi méltóságukat és szakmai integritásukat – szól a közlemény.

Hétfőn tették közzé nyilatkozatukat a Vígszínház egykori dolgozói. Többek között Hevér Gábor, Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Lengyel Tamás, Mészáros Máté, Tornyi Ildikó, Stohl András, Telekes Péter színművészek, továbbá a Vígszínház korábbi rendezőasszisztensei, hangtechnikusa, látványtervezője, sminkese és igazgatói asszisztense is aláírta azt a nyilatkozatot, amelyben személyes tapasztalataikról számoltak be. Ahogyan fogalmaznak: a regnáló igazgató,

Eszenyi Enikő által gyakorolt verbális erőszak és az agresszív vezetői kommunikáció

hozzájárult ahhoz, hogy felbontsák a szerződésünket a Vígszínházzal. Hozzáteszik, hogy a Vígszínházban nem állt rendelkezésünkre olyan intézményi fórum, ahol a panaszainkat kivizsgálták volna. Az aláírók fontosnak tartják a prevenciót, és szolidaritást vállalnak minden jelenleg is ott dolgozó kollégával, aki a hatalommal való visszaélés áldozata – áll a nyilatkozatban.

Eszenyi Enikő a sajtó megkeresésre korábban úgy reagált, hogy a Vígszínház működését és az ő személyét

„igaztalan támadások” érték, ami szerinte szoros összefüggésben áll azzal, hogy ma tartották a színház igazgatói posztjára pályázó jelöltek meghallgatását.

Csányi János rendező, a Bárka Színház volt alapító igazgatója és Rudolf Péter Kossuth-díjas színművész mellett ugyanis Eszenyi Enikő is pályázik a Vígszínház igazgatói posztjára. Míg az előbbi két jelölt nyilvánosságra hozta pályázatát, addig Eszenyi Enikő ezt későbbre, a Vígmajális idejére, május elsejére ígérte csak, akkora, amikor már megszületik a döntés, hogy ki vezeti a következő 5 évben a színházat.

Csányi János hozta először nyilvánosságra igazgatói pályázatát, amelyben szóvá is tette a Vígszínházban meglévő magas társulati fluktuációt. Ahogy fogalmazott:

az elmúlt évtizedben 47 színész távozott a társulatból,

ami a teljes színtársulattal megegyező létszámot jelent. Csányi János szerint probléma van a Vígszínház vezetőjének hitelességével.

Rudolf Péter szintén írt pályázatában a Vígszínházi stílusról és a dolgozói fluktuáció megállításáról. Ahogyan fogalmazott, hogyha ő lehet a Vígszínház igazgatója, akkor újra egyértelműen azonosíthatóvá, felismerhetővé válik a „vígszínházi stílus”, amely nem negatív bélyeg, hanem minőséget jelző áruvédjegy lesz. A Kossuth-díjas színművész pályázatában úgy fogalmazott: Hogy a társulat megerősítésének és a fluktuáció megállításának fontos eszköze a szemléletváltás. Hozzátette, egy olyan színészközpontú, „morális” színházban hisz, ahol a színészek alázattal, de nem megalázva; odaadással, de nem a saját életüket feladva, érzelmi biztonságban dolgozhatnak.

Eszenyi Enikőt támogatják

Közben a Hvg.hu úgy értesült, hogy továbbra is Eszenyi Enikőt javasolja a Vígszínház igazgatójának a szakmai bizottság. Eszenyi Enikő 6 igen és 3 nem, Rudolf Péter pedig 4 igen és 3 nem szavazatot kapott, az ő esetében ketten tartózkodtak. Csányi János nem kapott voksot, írja a portál.

A szakmai bizottság csak javaslatot tesz,

a döntést a fővárosi közgyűlés hozza majd meg a hónap végén.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×