eur:
394.14
usd:
363.2
bux:
65604.59
2024. március 19. kedd Bánk, József
Szabó István, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező (b) és Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész Andorai Péter temetésén Budapesten, a Farkasréti temetőben 2020. február 19-én. A Kossuth-díjas színész életének 72. évében február 1-jén hunyt el.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Utolsó útjára kísérték "a csend és a figyelem nagy művészét"

Andorai Péter gyászbeszédét egy ifjúkori fogadásból Eperjes Károly mondta.

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek szerdán Andorai Pétertől, a nemzet színészétől a Farkasréti temetőben, Budapesten.

Nagyon szerettünk és szeretünk Péter - hangsúlyozta Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész a búcsúztatáson. Felidézte:

Andorai Péterrel még fiatalkorukban megegyeztek egymással abban, hogy ha eljön majd az idő, és az egyikük túléli a másikat, akkor a másik mondja az búcsúbeszédet, ez most bekövetkezett.

Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező nagyon nagy színésznek nevezte Andorai Pétert, aki mindig gondolatokat, érzelmeket jelenített meg szerepeiben, ahol mindig azt kereste, ami fontos és ami örök. Energiáját a karakter célja vezette és mindig személyesen volt jelen szerepeiben állandó intenzitással, teli apró emberi meglepetéssel.

Mint mondta,

különös, titkos belső energia áradt a színművészből, férfiasság és törékenység, erő és kétkedés együttese.

Szeretetreméltó embernek nevezte a művészt, aki barátként figyelmes és hűséges volt, munkatársként pedig nyugodt, felkészült és támogató.

Felidézte, hogy először 1979-ben készítettek együtt filmet, azután még nyolc alkotásban dolgoztak együtt. "Utoljára múlt évben követhette arcodat, figyelmes átható tekintetedet a kamera" - mondta.

Andorai Péter portréja és urnája a Kossuth-díjas színész temetésén Budapesten, a Farkasréti temetőben 2020. február 19-én. A művész életének 72. évében február 1-jén hunyt el.
Andorai Péter portréja és urnája a Kossuth-díjas színész temetésén Budapesten, a Farkasréti temetőben 2020. február 19-én. A művész életének 72. évében február 1-jén hunyt el.

Kiemelte, hogy méltóság és csend, a hallgatás és a figyelem ereje áradt a művészből. Mindig odafigyelt a felé áradó gondolatokra, érzelmekre, "a csend és a figyelem nagy művésze voltál" - hangsúlyozta Szabó István.

A Kossuth-díjas Andorai Péter rövid, súlyos betegség után február 1-jén hunyt el, életének 72. évében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×