eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: pixabay

A reformáció emléknapja a felesleges dolgok félrerakásáról szól

Október 31. a reformáció emléknapja, ez alkalomból délután megemlékezést tartanak a Reformáció parkban. Bogárdi Szabó István református püspök az InfoRádióban ennek kapcsán korábban azt mondta: októberben és az emléknapon a megújító igyekezetet ünneplik.

Csütörtök délután öt órakor tartják a reformációs megemlékezést a budapesti Reformáció parkban – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Fischl Vilmos. A programról szólva elmondta, a metodisták elöljárója beszél majd és a pünkösdi egyház vezetője - az ökumenikus tanács alelnöke - is felszólal, valamint imádságot is mond.

"Ezt a napot szoktuk mondani a reformáció kiindulónapjának, nyilvánvalóan mi, teológusok tudjuk azt, hogy

volt már egy előreformáció,

tehát a folyamat hamarabb elkezdődött, mégis október 31., ez a szimbolikus nap lett a meghatározó, ezen szoktunk emlékezni" - mondta Fischl Vilmos.

A reformációra emlékezve a visszatalálást ünneplik a protestánsok, vagyis azt, hogy a XVI. század kezdetén lehetőség nyílott rámutatni a kereszténység lényegére – erről a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Bogárdi Szabó István beszélt korábban Aréna című műsorunkban.

"Azt találták ugyanis a XVI. századiak, vagyis a kor legjava, ahogy a történészek megjegyzik, hogy annyi minden rárakódott a keresztyénségre, az egyház életére, a vallásos magatartás annyi elemmel egészült ki, annyi mindent púpoztak a szekérre, hogy már elindulni sem tudott" - fogalmazott Bogárdi Szabó István. "Valami ilyesmi volt a reformáció is, hogy

a lényegtelennek ítélt vagy a kevésbé fontos dolgokat tegyük félre; nem vetjük meg őket, de tegyük félre, mert nem fontosak, nem döntőek, koncentráljunk a lényegre,

és ezt a mozzanatot ünnepeljük mindig" - fogalmazott Bogárdi Szabó István püspök.

Az emlékhónap végén, vasárnap kezdődött el a Teremtés Hete, amelyben a természetvédelmi összefogás fontosságára hívják fel a figyelmet a magyarországi egyházközösségek.

A Bogárdi Szabó Istvánnal készített teljes Aréna-beszélgetést alább teljes egészében megtekintheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×