INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

reformáció

fischl vilmos

bogárdi szabó istván

A reformáció emléknapja a felesleges dolgok félrerakásáról szól

A reformáció emléknapja a felesleges dolgok félrerakásáról szól

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Október 31. a reformáció emléknapja, ez alkalomból délután megemlékezést tartanak a Reformáció parkban. Bogárdi Szabó István református püspök az InfoRádióban ennek kapcsán korábban azt mondta: októberben és az emléknapon a megújító igyekezetet ünneplik.

Csütörtök délután öt órakor tartják a reformációs megemlékezést a budapesti Reformáció parkban – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, Fischl Vilmos. A programról szólva elmondta, a metodisták elöljárója beszél majd és a pünkösdi egyház vezetője - az ökumenikus tanács alelnöke - is felszólal, valamint imádságot is mond.

"Ezt a napot szoktuk mondani a reformáció kiindulónapjának, nyilvánvalóan mi, teológusok tudjuk azt, hogy

volt már egy előreformáció,

tehát a folyamat hamarabb elkezdődött, mégis október 31., ez a szimbolikus nap lett a meghatározó, ezen szoktunk emlékezni" - mondta Fischl Vilmos.

A reformációra emlékezve a visszatalálást ünneplik a protestánsok, vagyis azt, hogy a XVI. század kezdetén lehetőség nyílott rámutatni a kereszténység lényegére – erről a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Bogárdi Szabó István beszélt korábban Aréna című műsorunkban.

"Azt találták ugyanis a XVI. századiak, vagyis a kor legjava, ahogy a történészek megjegyzik, hogy annyi minden rárakódott a keresztyénségre, az egyház életére, a vallásos magatartás annyi elemmel egészült ki, annyi mindent púpoztak a szekérre, hogy már elindulni sem tudott" - fogalmazott Bogárdi Szabó István. "Valami ilyesmi volt a reformáció is, hogy

a lényegtelennek ítélt vagy a kevésbé fontos dolgokat tegyük félre; nem vetjük meg őket, de tegyük félre, mert nem fontosak, nem döntőek, koncentráljunk a lényegre,

és ezt a mozzanatot ünnepeljük mindig" - fogalmazott Bogárdi Szabó István püspök.

Az emlékhónap végén, vasárnap kezdődött el a Teremtés Hete, amelyben a természetvédelmi összefogás fontosságára hívják fel a figyelmet a magyarországi egyházközösségek.

A Bogárdi Szabó Istvánnal készített teljes Aréna-beszélgetést alább teljes egészében megtekintheti.

Nyitókép: pixabay

Kapcsolódó hang

A reformáció emléknapja - október 31.
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018