INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

művészet

bűncselekmény

franciaország

Elloptak egy Banksy-graffitit

Elloptak egy Banksy-graffitit

Infostart / MTI

A világhírű brit graffitiművész egyik alkotása a párizsi Pompidou Központ földalatti parkolójának fémtáblájáról tűnt el.

A Pompidou Központ feljelentést tett lopás és rongálás címén. Az alkotáson egy, a kezében ceruzát magasba emelő, a fején szájkosarat viselő patkány volt látható.

Banksy graffitije 2018. június 25-én jelent meg a táblán, és a művész másnap az Instagramon jelezte, hogy az ő alkotása. A Pompidou Központ azt feltételezi, hogy

a fémtáblából kifűrészelték azt a darabot, amin a graffiti látható.

A festményhez egy felirat is tartozott: "Ötven évvel az 1968-as párizsi lázadás után. A stencilművészet bölcsője."

A Pompidou Központ nem sokkal a graffiti felfedezése után plexiüveggel bevonta a stencilt, amelyet 2018 júliusában próbáltak meg először ellopni, de akkor az intézmény biztonsági őrének sikerült elijesztenie a rongálót.

Banksy kilétét szűk baráti körén kívül senki sem ismeri. Első munkái a 90-es évek elején szülővárosában, Bristolban tűntek fel vonatszerelvényeken és falakon. A 2000-es évektől lépett alkotásaival a szélesebb közönség elé: művei ma már a nagyvárosok közterein, utcáin, falain, kapuin jelennek meg, jellegzetes stílusa könnyen felismerhető.

Nyitókép: Wikipédia/kallerna
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018