INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

képzőművészet

szobrászat

kolodko mihály

Új miniszobrokat adtak át Erzsébetvárosban

Új miniszobrokat adtak át Erzsébetvárosban

Infostart / MTI

A legújabb művek között van a New York-palota legendáját felelevenítő búvárszobor, Noé bárkája és Rejtő Jenő regényének 14 karátos autója.

Budapest utcáin és közterületein több közismert és népszerűvé vált mikroemlékművel találkozhatnak a járókelők, amelyek többnyire a műfaj megalkotójának, Kolodko Mihály szobrászművésznek az alkotásai.

Az Országházzal szemben például a Főkukac, a Budai Várban a Kockásfülű nyúl, a Széll Kálmán téren pedig Mekk Mester figurája látható.

Erzsébetvárosban a K11 Művészeti és Kulturális központban Harry Houdini, a Dohány utcában pedig Herzl Tivadar látható miniszobor formájában.

Az önkormányzat megbízásából júniusban Róth Miksa emlékére is készült egy egyedi asztali lámpa és szoborkompozíció,

amely a Róth Miksa Emlékházban kapott helyet.

Augusztus 28-án újabb három alkotást adtak át a VII. kerületben. A New York-palota legendáját felelevenítő, Dohány utcában található szobor a kávéház egyik mítoszának állít emléket, amely szerint a nyitás után Molnár Ferenc író a Dunába dobta a kávéház kulcsát, hogy soha ne legyen zárva.

A Noé bárkája miniszobrot a Bethlen téren, az Állatorvosi Egyetem közelében helyezték el, utalva ezzel a bárkán helyet kapott állatokra. A szobor kialakítása lehetőséget ad arra, hogy az özönvíz végét jelző szivárvány is megjelenhessen.

A 14 karátos autó Rejtő Jenő szülőházának közelében található. A bronz alapanyagot néhány helyen szimbolikus, időtálló aranyozással látta el Kolodko. A Rejtő-könyvek idejét megelevenítő autó az ívelt kőpárkányra szerelve a száguldás képzetét kelti.

"A kis szobrok elsődleges küldetése az, hogy az általuk megjelenített figurákon keresztül emléket állítsanak Erzsébetváros kiemelkedő személyiségeinek és jellegzetességeinek. Fontosnak tartjuk, hogy ezt a törekvést a tradicionális megjelenítési formák alkalmazása mellett innovatív ötletek felhasználásával is megvalósítsuk" - nyilatkozta Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere.

Nyitókép: Facebook/Kolodko Art
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018