eur:
394.21
usd:
371.29
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Facebook/Kolodko Art

Új miniszobrokat adtak át Erzsébetvárosban

A legújabb művek között van a New York-palota legendáját felelevenítő búvárszobor, Noé bárkája és Rejtő Jenő regényének 14 karátos autója.

Budapest utcáin és közterületein több közismert és népszerűvé vált mikroemlékművel találkozhatnak a járókelők, amelyek többnyire a műfaj megalkotójának, Kolodko Mihály szobrászművésznek az alkotásai.

Az Országházzal szemben például a Főkukac, a Budai Várban a Kockásfülű nyúl, a Széll Kálmán téren pedig Mekk Mester figurája látható.

Erzsébetvárosban a K11 Művészeti és Kulturális központban Harry Houdini, a Dohány utcában pedig Herzl Tivadar látható miniszobor formájában.

Az önkormányzat megbízásából júniusban Róth Miksa emlékére is készült egy egyedi asztali lámpa és szoborkompozíció,

amely a Róth Miksa Emlékházban kapott helyet.

Augusztus 28-án újabb három alkotást adtak át a VII. kerületben. A New York-palota legendáját felelevenítő, Dohány utcában található szobor a kávéház egyik mítoszának állít emléket, amely szerint a nyitás után Molnár Ferenc író a Dunába dobta a kávéház kulcsát, hogy soha ne legyen zárva.

A Noé bárkája miniszobrot a Bethlen téren, az Állatorvosi Egyetem közelében helyezték el, utalva ezzel a bárkán helyet kapott állatokra. A szobor kialakítása lehetőséget ad arra, hogy az özönvíz végét jelző szivárvány is megjelenhessen.

A 14 karátos autó Rejtő Jenő szülőházának közelében található. A bronz alapanyagot néhány helyen szimbolikus, időtálló aranyozással látta el Kolodko. A Rejtő-könyvek idejét megelevenítő autó az ívelt kőpárkányra szerelve a száguldás képzetét kelti.

"A kis szobrok elsődleges küldetése az, hogy az általuk megjelenített figurákon keresztül emléket állítsanak Erzsébetváros kiemelkedő személyiségeinek és jellegzetességeinek. Fontosnak tartjuk, hogy ezt a törekvést a tradicionális megjelenítési formák alkalmazása mellett innovatív ötletek felhasználásával is megvalósítsuk" - nyilatkozta Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×