eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Facebook/Kolodko Art

Új miniszobrokat adtak át Erzsébetvárosban

A legújabb művek között van a New York-palota legendáját felelevenítő búvárszobor, Noé bárkája és Rejtő Jenő regényének 14 karátos autója.

Budapest utcáin és közterületein több közismert és népszerűvé vált mikroemlékművel találkozhatnak a járókelők, amelyek többnyire a műfaj megalkotójának, Kolodko Mihály szobrászművésznek az alkotásai.

Az Országházzal szemben például a Főkukac, a Budai Várban a Kockásfülű nyúl, a Széll Kálmán téren pedig Mekk Mester figurája látható.

Erzsébetvárosban a K11 Művészeti és Kulturális központban Harry Houdini, a Dohány utcában pedig Herzl Tivadar látható miniszobor formájában.

Az önkormányzat megbízásából júniusban Róth Miksa emlékére is készült egy egyedi asztali lámpa és szoborkompozíció,

amely a Róth Miksa Emlékházban kapott helyet.

Augusztus 28-án újabb három alkotást adtak át a VII. kerületben. A New York-palota legendáját felelevenítő, Dohány utcában található szobor a kávéház egyik mítoszának állít emléket, amely szerint a nyitás után Molnár Ferenc író a Dunába dobta a kávéház kulcsát, hogy soha ne legyen zárva.

A Noé bárkája miniszobrot a Bethlen téren, az Állatorvosi Egyetem közelében helyezték el, utalva ezzel a bárkán helyet kapott állatokra. A szobor kialakítása lehetőséget ad arra, hogy az özönvíz végét jelző szivárvány is megjelenhessen.

A 14 karátos autó Rejtő Jenő szülőházának közelében található. A bronz alapanyagot néhány helyen szimbolikus, időtálló aranyozással látta el Kolodko. A Rejtő-könyvek idejét megelevenítő autó az ívelt kőpárkányra szerelve a száguldás képzetét kelti.

"A kis szobrok elsődleges küldetése az, hogy az általuk megjelenített figurákon keresztül emléket állítsanak Erzsébetváros kiemelkedő személyiségeinek és jellegzetességeinek. Fontosnak tartjuk, hogy ezt a törekvést a tradicionális megjelenítési formák alkalmazása mellett innovatív ötletek felhasználásával is megvalósítsuk" - nyilatkozta Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×