INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

eger

bazilika

templom

vallás

katolikus

A Szent Mihály- és Szent János-főszékesegyház az Eszterházy Károly Egyetem Varázstornyának terasza felől Egerben 2017. április 12-én.

Különleges megoldásokkal élnek az egri bazilika felújításánál

Infostart

A papok közelebb fognak ülni a hívekhez, a kupolában pedig ventilátor lesz. A bazilika előtti teret alkalmassá teszik misézésre.

Indulhat az egri bazilika három éven át tartó külső-belső felújítása - írja a Heol.hu Heves megyei portál Ficzek Lászlóra, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatójára hivatkozva.

Kívül a zöldfelületek is megújulnak, belül pedig új burkolatok lesznek, restaurálják a freskókat, és vezetékezni is fognak.

A rekonstrukciós munka megkezdése előtt tanulmányokat folytattak a Santa Maria Maggiore bazilikában és az Il Redentore templomban is.

Az utánajárást követően döntöttek úgy, hogy

lesz egy új körmeneti út is, átrendezik a parkolókat, és továbbra is két kocsibejárón lehet majd megközelíteni az objektumot, a bazilika előtti teret pedig alkalmassá teszik arra, hogy akár ott is lehessen misézni.

A kupolában ventilátorok lesznek a nyári meleg miatt, az épület pedig új díszkivilágítást is kap.

Bent megszépül az oltár és a keresztelőkút is, utóbbit úgy alakítják, hogy merítkezéses keresztelésre is alkalmas legyen. Szembetűnő változás lesz, hogy Ternyák Csaba egri érsek kérésére

az érseki trón és a papi székek közelebb kerülnek a hívekhez.

A Szűz Mária-kápolna feletti toronyban könyv- és kegytárgybolt lesz, a sekrestye alatti pincében vizesblokkot építenek. A sekrestye feletti tér raktár és egyben kiállítótér lesz, miseruhák és kegytárgyak számára. A karnagy és a kórus számára szintén létesítenek egy külön vizesblokkot és egy pihenőhelyiséget is. Ezenfelül a padláson kialakítanak egy próbatermet kórusok számára. A munkálatok kiterjednek az altemplomra, itt gondoskodnak a megfelelő páraelvezetésről, és korszerű világításról is. Úgy tervezik a felújítást, hogy annak ideje alatt végig lehessen misézni.

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018