eur:
395.75
usd:
372.68
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Csontváry Kosztka Tivadar Az öreg halász című, restaurálás után visszahelyezett festménye a miskolci Herman Ottó Múzeum képtárában 2017. december 15-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Különleges zseni és hős előtt tisztelgett Szeged

Halálának 100. évfordulója alkalmából országszerte megemlékeztek Csontváry Kosztka Tivadarról, a magányos festőről, akit különleges kapcsolat fűzött Szegedhez.

Csontváry Kosztka Tivadar halálának 100. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést csütörtökön a Dóm téri Pantheonban. A magányos festő Szegedhez való kötődéséről Zombori István történész tartott rövid előadást, aki úgy fogalmazott, "nekünk, szegedieknek különleges okunk van arra, hogy Csontváryra nem csak általánosságban, hanem Szegedhez való különleges személyes kötődése miatt emlékezzünk".

Csontváry 1879-ben a pesti egyetem gyógyszerészetet tanult, amikor a korabeli lapok napokon át arról írtak, hogy Szeged végveszélyben van az árvíz miatt. Akkor diáktársaival alakult önkéntescsapattal Szegedre utazott, hogy részt vegyen a védekezésben.

Alighogy megérkeztek a Tisza elöntötte Szegedet és Csontváry a mentés egyik szervezője lett.

A mentés során egészsége komoly károsodást szenvedett, a természet pusztítása és az emberek szenvedésének látványa pedig szorongást és depressziót váltott ki belőle. Orvosi vélemények szerint mindez hozzájárult életének megváltozásához, jegyezte meg a történész.

A beszédet követően a kegyelet virágait helyezték el az expresszionista festőművész mellszobránál – számolt be a Délmagyar.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×