INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

városliget

nemzeti galéria

liget budapest projekt

Budapest, 2018. február 23.Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója beszél az épülő, várhatóan 2018-ban elkészülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete sajtóbejárása előtt Budapesten az egykori Szabolcs utcai kórház területén 2018. február 23-án. Az összesen csaknem 37.000 négyzetméteres, világszínvonalú, a Városliget közelében felépülő, minden szakmai igényt kielégítő épületegyüttesben a raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák mellett a tervek szerint helyet kap majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is. Az európai viszonylatban is egyedülálló központ köré egy, a nyitvatartási időben szabadon használható 13.000 négyzetméteres parkot is kialakítanak. A Narmer Építészeti Stúdió tervei alapján készülő fejlesztés a régi és új épületek összhangjára törekszik. Európa egyik legkorszerűbb múzeumszakmai központjának építése a tervek szerint halad, 2018. február 23-án

Kiderült, miért vonták vissza az új Nemzeti Galéria építési engedélyét

Infostart / MTI

A hatósági eljárás során elkövetett, kisebb technikai hibáról van szó. A kivitelezési munkálatok előkészítése az előzetes terveknek megfelelően, ütemezetten halad - áll a beruházó közleményében.

A Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése az új Nemzeti Galéria építési engedélyének kapcsán a beruházás szakmai tartalmát nem érinti, az a projekt kivitelezésében késést nem okoz - hangsúlyozta a Városliget Zrt.

Mint kiemelték, a döntés a hatósági eljárás során elkövetett, kisebb technikai hibára vezethető vissza, a megismételt eljárásban a hatóság minden bizonnyal korrigálni fogja ezt a hibát. A Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. valamennyi feladatát a jogszabályoknak megfelelően végzi, beruházásait jogerős és végrehajtható engedélyek birtokában hajtja végre, így természetesen a projekthez kapcsolódó fejlesztések - beleértve az új Nemzeti Galéria kivitelezését is - jogerős és végrehajtható építési engedélyek birtokában indulnak meg - áll a közleményben.

A Ligetvédők Facebook-oldalán közzétett információk szerint az új Nemzeti Galéria épületére kiadott építési engedély irataiba a CivilZugló Egyesület jogi képviselője tavaly nyáron be akart tekinteni, ezt azonban Budapest Főváros Kormányhivatalának V. Kerületi Hivatala jegyzőkönyvben megtagadta.

A CivilZugló ez ellen benyújtott keresete nyomán a bíróság hétfőn az ügyféli jogok súlyos korlátozása miatt az új Nemzeti Galéria építési engedélyét megsemmisítette, és az V. Kerületi Hivatalt új eljárás lefolytatására utasította.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018