eur:
394.15
usd:
365.31
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója interjút ad irodájában az MTI munkatársának 2014. december 17-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Vidnyánszky újraválasztva: már előre mondta, hogy a taóból baj lesz

Ismét Vidnyánszky Attilát választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság tisztújító közgyűlése. A Nemzeti Színház igazgatója szerint alapjaiban kell újragondolni az előadó-művészeti törvényt és mielőbb meg kell állapodni a kulturális tao helyébe lépő támogatás elosztásának mikéntjéről.

Vidnyánszky Attilát választotta ismét elnökének a Magyar Teátrumi Társaság, a testület tisztújító közgyűlésén. A Nemzeti Színház igazgatója hangsúlyozta: számos fontos eredményt értek el az elmúlt években, ám az eltelt időszak rávilágított az előadó-művészeti törvény hiányosságaira, hibáira is.

"Az előadó-művészeti törvény alapoktól való áttekintése szükségeltetik, egy sor kérdés újragondolást igényel, ez az egyik fő témánk."

A Nemzeti Színház igazgatója hozzátette: fontos cél a társulati működés megerősítése, az erre vonatkozó jogszabályok, szerződtetési feltételek harmonizálása. A közgyűlés egyik fő témája természetesen a kulturális tao eltörlése volt.

"Én már a bevezetésekor jeleztem, a törvény tárgyalásakor, hogy rengeteg gazemberséget és anomáliát fog szülni a tao, és sajnos minden, amit 2008-ban, 2009-ben előre jeleztünk, beigazolódott."

Vidnyánszky Attila hangsúlyozta: a kőszínházakat és a függetleneket egyaránt érinti a változtatás, amelynek célja, - miként fogalmazott - hogy megszüntessék az elmúlt években tapasztalt súlyos visszaéléseket.

"Én azt tartom fontosnak, és ezt is érzem, hogy nincs olyan szándék, hogy bármelyik szegmensét a magyar színházi életnek ellehetetlenítsék."

A rendező megjegyezte: a tao helyett biztosított állami forrás elosztásának mikéntje a legfontosabb kérdés, ez ügyben számos egyeztetés zajlik a hattérben. Vidnyánszky Attila az InfoRádiónak beszélt arról is, hogy ő milyen elosztást tartana megfelelőnek.

"Én úgy gondolom, hogy

a pénzek egy része normatív támogatásként kéne, hogy visszakerüljön az intézményekhez, mert annak idején, amikor bekerült a rendszerbe a tao, a fenntartók a tao növekedésének arányában folyamatosan vonultak ki,

csökkent a színházak számára nyújtott pénz. Ha tehát most megszűnik a tao, alaptevékenységekre sem lesz pénz" - mutatott rá. Vidnyánszky szerint a pénz egy része pályázható lehetne.

Az ígért állami támogatás elosztásának módjáról az emberi erőforrások minisztere dönt majd, a tárca azonban egyelőre nem nyilatkozik a kérdésben.

A Magyar Teátrumi Társaság mai közgyűlésén négy alelnököt is választottak. Az eddigi tagok - Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház; Pataki András, a Soproni Petőfi Színház és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója mellé bekerült az elnökségbe Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház vezetője is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×