eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató a Sándor-palotában, ahol fogadta Áder János köztársasági elnök 2015. március 30-án.
Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Barabási Albert-László kapja idén a Moholy-Nagy-díjat

A művészeti egyetem 2006-ban alapított, évente odaítélt díját mindig olyan személyiség kapja, akinek alkotói tevékenysége az egyetemével és névadójával azonos értékeken alapszik.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) idei díját Barabási Albert-László magyar származású világhírű fizikus, hálózatkutatónak adják át szerdán az egyetemen.

A MOME törekszik arra, hogy a tradicionális művészeti ágak határait kiszélesítse, s különböző területek izgalmas, újat hozó kapcsolódásait keresse. "Ebbe illeszkednek a Csíkszeredáról induló, ma Bostonban, egyebek között a Harvard egyetemen is oktató Barabási professzor a fizika határait feszegető, a művészeteket kóstolgató kutatásai, a fizika és az alkotóművészetek összekapcsolása" - áll a MOME indoklásában.

Az elismerés átadó ünnepségén Barabási Albert-László, a hálózattudomány kiemelkedő képviselője előadást is tart, a kultúra és a fizika összefonódásáról mondja el gondolatait.

A művészeti egyetem 2006-ban alapított, évente odaítélt díját mindig olyan személyiség kapja, akinek alkotói tevékenysége az egyetemével és névadójával azonos értékeken alapszik. Az elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni.

Mint írják, Moholy-Nagy László amellett, hogy világhíres fotográfus, művész volt, legendás tanító is volt. "Többdimenziós" gondolkodásmód jellemezte, amely lehetővé tette, hogy a világot összefüggéseiben kezelje.

A MOME korábbi díjazottjai között szerepel Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám, nyelvész professzor, közíró.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×