INFORÁDIÓ 
2021. január 22. péntek
Artúr, Vince

alberto giacometti

párizs

festészet

kultúra

műterem

turizmus

látnivaló

Különleges látnivalóval gazdagodott Párizs

Különleges látnivalóval gazdagodott Párizs

Infostart

Több mint 50 évvel a szobrász halála után a francia fővárosban megnyílik a művészet szerelmesei előtt Alberto Giacometti műterme. A párizsi művészeti élet egykori szimbóluma pontosan ugyanabban az állapotban, ahogyan a művész halálakor fennmaradt.

A június 26-án Párizsban megnyíló Giacometti Intézethez került az 1966-ban meghalt szobrász több tucat festménye és szobra, amelyeket felesége, Annette őrzött meg.

A Montparnasse negyedben lévő intézet létrehozását a Giacometti Alapítvány tette lehetővé, amelynek birtokában van a művész több mint 300 szobra, 90 festménye és mintegy ötezer rajra, litográfiája és feljegyzései. Köztük van több mint 100 olyan rajz és 40 szobor, amelyet korábban még sohasem mutattak be sehol a világon.

A svájci születésű Giacometti 1927-ben nyitott saját műtermet a Montparnesse-on lévő Rue Hippolyte-Maindronon, itt dolgozott élet végéig.

Műterme a párizsi művészeti élet egyik fő találkozóhelye volt. Giacometti barátai között tudta Pablo Picassót, Simone de Beauvoirt, Jean-Paul Sartre-t és Samuel Beckettet.

Giacoemtti szobrainak, festményeinek, rajzainak gyűjteményét, személyes tárgyait az 1993-ban meghalt felesége őrizte meg. A pár 1949-ben házasodott össze, Annette volt Giacometti egyik kedvenc modellje. Az özvegy a műterem minden egyes darabját elhozta, még a férje által festett falakat is lebonttatta, amikor az épület tulajdonosa nem adta el neki a házat.

Az özvegy által létrehozott Giacometti Alapítvány megvásárolt egy art deco stílusú házat a szobrász egykori stúdiója közelében az intézet számára, és régi fotók alapján itt alakították ki újra a műtermet pontosan olyanná, ahogyan a szobrász hátrahagyta 1966-os halálakor.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018