eur:
394.19
usd:
368.49
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Los Angeles, 2018. március 15.Az Elbeszélő Művészet Lucas Múzeumának látványterve a létesítmény alapkőletételén Los Angelesben 2018. március 14-én. A másfél milliárd dolláros költséggel megépülő, várhatóan 2021-ben elkészülő múzeumban a Star Wars filmek relikviái mellett George Lucas amerikai rendező-producernek és feleségének művészeti gyűjteménye és a vizuális elbeszélő művészetek legkülönfélébb formái is helyet kapnak. (MTI/AP/Damian Dovarganes)
Nyitókép: Damian Dovarganes

Gigamúzeumot kap a Star Wars atyja

Megkezdődtek az építési munkálatai George Lucas egymilliárd dolláros Los Angeles-i múzeumának, amelyben a filmguru Star Wars-relikviái mellett hatalmas művészeti gyűjteménye is helyet kap.

A Los Angeles-i Exposition Parkban felépülő Lucas Museum of Narrative Art a tervek szerint 2021 végére készül el. A munkálatok ünnepélyes elindításakor Lucas elmondta, az intézmény missziója, hogy

bemutassa azokat a mítoszokat, legendákat, történeteket és embereket, akik formálják és eggyé kovácsolják a társadalmakat.

"Úgy gondolom, hogy a popkulturális művészet bepillantást nyújt egy társadalomba, megmutatva, hogy annak tagjai mire vágynak, mit is akarnak igazán, milyenek is ők igazán" - mondta a 73 éves Lucas a szerdai ceremónián, mielőtt maga is lapátot ragadott és a város néhány jelen lévő elöljárójával együtt jelképesen megkezdte az építkezést.

Lucas évek óta kereste a megfelelő helyet a kulturális létesítmény számára, sokáig Chicago volt a kiszemelt helyszín, ám ott egy helyi természetvédő csoport megakadályozta az építkezést. Ezt követően San Francisco és Los Angeles versengett a nagyszabású terv megvalósításáért, míg végül 2017 januárjában bejelentették, hogy az utóbbi került ki győztesként.

A múzeum tervét a kínai építész, Ma Jan-szung készítette el. A többemeletes intézmény a Star Wars-filmekből ismert Han Solo űrhajóját, az Ezeréves Sólymot idézi. A több mint kilencezer négyzetméternyi kiállítótér mellett egyebek között egy föld alatti parkoló, étterem és mozi is helyet kap a komplexumban. A múzeum megvalósításának költségeit Lucas és felesége, Mellody Hobson üzletasszony vállalta magára.

Az intézmény pazar gyűjteményében Norman Rockwell, Edgar Degas és Pierre-Auguste Renoir festményei mellett a Peanuts képregények alkotójának, Charles Schulznak a munkái sorakoznak majd. A múzeum jövendőbeli látogatói a Roger nyúl a pácban és az E.T. A földönkívüli készítésének folyamatába is beleshetnek.

A Metropolis című 1927-es futurisztikus mesterműtől kezdve Orson Welles 1941-es Aranypolgárán át az Indiana Jones-filmekig minden nagy klasszikus helyet kap a múzeumban, ahonnan természetesen a Star Wars-relikviák, egyebek között Luke Skywalker első lézerkardja és Darth Vader sisakja sem hiányozhat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×