eur:
394.12
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kivonták a forgalomból a Nelson Mandela utolsó éveiről szóló könyvet

Kivonták a forgalomból a Nelson Mandela néhai dél-afrikai elnök utolsó éveiről szóló, a háziorvosa által írt könyvet, mert a legendás politikus családja nagyon rossz néven vette, hogy a szerző publikált orvosi titoknak számító információkat is a 2013 decemberében 95 évesen elhunyt Nobel-békedíjas emberi jogi harcosról, a fajüldöző rezsim elleni küzdelem szimbólumáról.

A kiadó, a Penguin Random House hétfőn jelentette be, hogy "a család iránti tiszteletből" azonnal hatállyal visszavonja a Mandela's Last Years című, július 18-án megjelent könyvet, amelyet Vejay Ramlakan, a néhai elnök orvosa írt a hazáját az apartheid rendszerből 1994-ben kivezető politikus utolsó éveiről.

Sajtóértesülések szerint Graca Machel, Nelson Mandela özvegye bírósági perrel fenyegette meg a kiadót és a szerzőt az intim részletek és orvosi titkok kifecsegése miatt, és ebbéli szándékában támogatták a család más, befolyásos tagjai is.

A könyv aprólékosan leírja például, miként köhögött vért a hosszan betegeskedő Mandela egy fertőző tüdőgyulladás miatt, hogyan kapott lángra egy mentőautó, amely 2013 júniusában a kórházba száguldott vele, és miként fedeztek fel egy titokban felszerelt kamerát a hullaházban, ahol Mandela holtteste feküdt.

A kiadó közleménye szerint a könyv azt a bátorságot és erőt akarta lefesteni, amelyet Nelson Mandela élete utolsó pillanatáig tanúsított, és egyáltalán nem akartak tiszteletlenek lenni, a családtagok negatív reakcióira tekintettel azonban a visszavonás mellett döntöttek.

A szerző egy vasárnapi tévéinterjúban azt állította, hogy a könyv kiadása előtt konzultált minden érdekelt féllel, megkapta a család engedélyét is a publikáláshoz, ugyanakkor nem volt hajlandó megnevezni, hogy személy szerint ki bólintott rá a memoár megjelentetésére.

A Nelson Mandela Alapítvány szerint a könyvnek nem kellett volna megjelennie, és kiadásához az alapítványnak nincs is semmi köze. Az alapítvány szóvivője szerint alaposan áttanulmányozzák a szöveget, és közzéteszik az összes "pontatlanság" listáját.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×