eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk
Végre megállapodtak Presserék a Gyöngyhajú lány ügyében Kanye Westtel

Végre megállapodtak Presserék a Gyöngyhajú lány ügyében Kanye Westtel

Peren kívüli megállapodás született. Presser nagyon örül, hogy vége van az ügynek.

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között - írta az MTI. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

"Nagyon örülök, hogy vége van" - közölte Presser Gábor pénteken, miután kézbe vette a megállapodást, amelyről csütörtökön az amerikai Page Six hírportál adott hírt.

Presser Gábor hangsúlyozta: zárt megállapodás született, amelynek tartalmáról sem az érintettek, sem ügyvédjeik nem nyilatkozhatnak.

Az ügy azért is volt bonyolult, mert háromféle jogtulajdonosa is van a műnek.

A Gyönyhajú lány szerzője Presser Gábor és Adamis Anna, előadója az Omega együttes, a hangfelvétel pedig a Hungarotoné.

  • A 2013 óta zajló huzavonában a korábbi jogi lépések után a kiadó kapott pénzt a felvétel használatáért, ezt a szerződésük értelmében fele-fele arányban megosztották az előadóművészekkel (az összeg nagysága akkor sem volt nyilvános).
  • Presserék azonban külön jogokkal rendelkeznek, ezért folytatódott az ügy, és tavaly bírósághoz fordultak.
  • Ekkor fordulatot vett a történet, Kanye Westék egyszerűen levágták a felvétel végéről a problémás másfél percet, így a hiányzó 85 szekundum miatt egyharmadával rövidebb lett a dal.

A YouTube-ról is eltűntek a hosszú változatok, az "official", vagyis hivatalos verzió is a lerövidített dalra mutat, de megmaradtak koncertfelvételek (alább meg is nézhető), valamint kifejezetten az eltűnt másfél percet megörökítő, és a New Slaves-ben felhasznált hangmintákat összefoglaló videók. És persze a karaoke-változatok között is fellelhető az eredeti mű Presserék hangmintájával.

Sokan feldolgozták korábban is

Presser Gábor és Adamis Anna ügyvédje tavaly májusban adta be keresetét a New York-i szövetségi bíróságon, és 2,5 millió dollárra (mai árfolyamon mintegy 717 millió forintra) perelték Kanye Westet, amiért a hiphop előadó szerintük engedély nélkül használta fel a Gyöngyhajú lányt New Slaves című dalában, amely a sztár 2013-ban megjelent Yeezus című albumán szerepel.

A több tízmilliós eladásokat produkáló 39 éves amerikai előadó a New Slaves utolsó mintegy másfél percében használta fel hangmintaként a Presser Gábor zenéjére és Adamis Anna szövegére 1969-ben született Omega-számot, a Gyöngyhajú lányt. Még Kóbor János énekének egy részlete is hallható az eredetileg 1969-ben, az Omega 10000 lépés című albumán megjelent dalból.

Amerikai lapok tavaly novemberben arról írtak, hogy West ügyvédje indítványozta, a New York-i bíróság helyett Kaliforniában tárgyalják meg az ügyet. A sztár korábban azt állította, hogy engedély birtokában használta fel a magyar slágert. Presser Gábor kérte a bíróságot, hogy a tárgyalás helyszíne továbbra is New York maradjon.

Presser Gábor és Adamis Anna ügyvédei arra hivatkozva perelték be Westet, hogy Kanye West ügyvédei előzőleg mindössze 24 órát adtak a magyar szerzőpárosnak megadni az engedélyt a dal felhasználására. Később egy csaknem 10 ezer dolláros előleget küldtek, Presser Gábor és Adamis Anna azonban - amint ezt idén februárban a New York Post is felidézte - ehhez nem nyúltak hozzá, nem jött létre szerződés.

Kanye West Yeezus című lemeze eddig mintegy 500 ezer példányban fogyott, a sztárnak az albumot bemutató 40 koncertes turnéjából befolyt bevétele elérte a 35 millió dollárt 2013 októbere és 2014 szeptembere között.

A Gyöngyhajú lányt számos alkalommal dolgozták fel - nemcsak hangmintaként, hanem teljes egészében - külföldi előadók: közéjük tartozott a világhírű német Scorpions zenekar, amelyik White Dove címmel adta elő a dalt 1995-ben.

  • Amerikai popsztárok az elmúlt években előszeretettel használtak fel hangmintákat magyar dalokból.
  • Ezek között volt 2010-ben Christina Aguilera Woohoo című száma, amely Kovács Kati Add már, Uram az esőt!-jéből, Koncz Tibor szerzeményéből egy dallamtöredéket használt fel. A lemez kísérőfüzetében feltüntették, hogy a Woohoo-ban Kovács Kati dalából hallható egy részlet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×