eur:
389.53
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bolgár film nyert a Locarnói Filmfesztiválon

A Godless című bolgár-dán-francia alkotás kapta a hét végén befejeződött 69. Locarnói Filmfesztivál zsűrijének Arany Párduc-díját, a közönségdíjat pedig Ken Loach I, Daniel Blake című filmje vitte el.

A legjobb filmért járó Arany Párduc-díjat a bolgár Ralitza Petrova, a Godless rendezője vette át szombaton a Lago Maggiore partján, festői környezetben zajló filmmustra utolsó napján. A bulgáriai alvilágról szóló produkció női főszerepét alakító Irena Ivanova a legjobb színésznő díját kapta.

A legjobb rendezőnek járó elismerést a portugál Joao Pedro Rodrigues vehette át az O Ornitólogo (Az ornitológus) című munkájáért. A zsűri különdíjjal ismerte el Radu Jude román rendezőt az Inimi Cicatrizate című filmért, amelyet Max Blecher 1937-es önéletrajzi ihletésű regénye nyomán forgatott. A legjobb színész díját a zsűri Andrzej Sewerynnek ítélte oda, aki a lengyel Jan P. Matuszynski Ostatnia Rodzina (Az utolsó család) című filmjében szerepelt.

A fesztivál közönségének kedvence Ken Loach új filmje, az I, Daniel Blake lett, amely már a májusi cannes-i filmfesztiválon is sikerrel szerepelt.

A locarnói mustra versenyprogramjában idén 17 produkcióból nyolcat női rendező készített. Az elsőfilmes mezőnyben két olyan alkotás is díjazott lett, amelyet nő rendezett.

A nemzetközi fesztiválon csaknem 280 filmet láthatott a közönség. Carlo Chatrian művészeti igazgató elmondta, hogy a korábbi tapasztalatok alapján folytatták a megkezdett utat: míg a Piazza Grande szabadtéri vetítésein szerteágazó, kalandos program várta a nézőket, a többi helyszínen a fiatal, elsőfilmes generáció és a versenyprogramok mezőnye tett izgalmassá a műsort. "Olyan filmeket akarunk bemutatni, amelyek sokoldalúan, sokdimenziósan mutatják be az embert, amelyek beszélgetésre ösztönöznek és erős érzelmeket váltanak ki, ahol nagy művészek találkozhatnak, és a nyitott közönség erős üzeneteket kaphat tőlük" - idézte az indiewire.com az igazgatót.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×