eur:
389.29
usd:
362.53
bux:
68101.68
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Magas állami kitüntetést kapott Eurovíziós Dalfesztivál győztese

Petro Porosenko elnök az Ukrajna Népi Művésze elnevezésű magas állami kitüntetésben részesítette az országot képviselő krími tatár énekesnőt, Jamalát a stockholmi Eurovíziós Dalfesztiválon aratott győzelméért.

"Ez fantasztikus eredmény, amivel rengeteg embert boldoggá tettél" - mondta az ukrán államfő Jamalának, amikor hétfőn személyesen átnyújtotta neki a kitüntetést.

Porosenko kiemelte, hogy az énekesnő győzelme rendkívüli jelentőséggel bír az egész ukrán nép és a krími tatár kisebbség számára. Rámutatott arra, hogy Jamalának köszönhetően a krími tatárok 72 évvel ezelőtti kitelepítésének tragédiájáról és a félsziget jelenlegi orosz megszállásáról már nemcsak a diplomaták, hanem a hétköznapi emberek is tudomást szereztek, és közbeszéd témájává vált. Hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag az egész világ Ukrajna és a krími tatár kisebbség mellé állt. Szavai szerint Jamala dala, amelyben megénekelte családja történetét, a krími tatárok tragikus sorsát, olyan mértékben megérintette az emberek szívét, hogy "nem tudtak nem szavazni" az énekesnő mellett, és "részesévé válni a folyamatnak, amely a Krím felszabadításhoz vezet".

"Neked köszönhetően a krími kérdés rendezése újra a lapok első oldalára került" - fűzte hozzá Porosenko.

Az ukrán elnök utasította a külügyminisztériumot, forduljon megkereséssel az ENSZ Gyermekalapjához, az UNICEF-hez, hogy az énekesnőt nevezzék ki a nemzetközi szervezet tiszteletbeli nagykövetének.

Jamala a honlapján kijelentette, hogy rendkívüli örömmel töltötte el a kitüntetés. A dalt azért írtam meg, mert egyszerűen nem tudtam tovább hallgatni, el akartam mondani az igazságot a krími tatár nép elleni szörnyű tettekről, amelyek sokáig a nyilvánosság elől rejtve voltak és amelyekhez hasonlókat most még az ukrán népnek is át kell élnie - írta az énekesnő.

Közben napról napra egyre több ukrán város jelenti be, hogy kész megrendezni a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivált. A fővároson, Kijeven kívül Nyugat-Ukrajnában Lemberg (Lviv), az ország déli részében Odessza és Herszon, a keleti vidékeken Dnyipropetrovszk és Harkiv jelezte, hogy kész otthont adni a dalversenynek. A központi állami költségvetésből várhatóan jelentős summát kap infrastrukturális fejlesztésre az a város, ahol a nemzetközi fesztivál zajlani fog. Felvetődött ötletként az is, hogy több város ad majd otthont a rendezvénynek. Erre már volt példa nemrég Ukrajnában: a 2012-es a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság is több városban zajlott.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×