eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Indul a Cannes-i Filmfesztivál - Nemes Jeles a zsűriben

Indul a Cannes-i Filmfesztivál - Nemes Jeles a zsűriben

Woody Allen "Café Society" című filmjének vetítésével veszi kezdetét szerda este a 69. Cannes-i Filmfesztivál. Az Arany Pálmáról döntő zsűri munkájában idén Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője is részt vesz, és a nemzetközi mustrán ismét levetítik Makk Károly "Szerelem" című alkotását a rendező jelenlétében. A részletekről a Cannes-ban tartózkodó Libor Anita, az Index hírportál kulturális rovatvezetője beszélt az InfoRádiónak.

„Nagy várakozással tekintek az idei fesztivál elé, mert szerintem az elmúlt öt év, de talán az elmúlt 10 év legerősebb programját rakták össze, amit nagyon jól fémjelez, hogy egy Woody Allen-filmet választottak nyitófilmnek. A filmről még nem tudok nyilatkozni, de az előzetes nagyon felcsigázott. A filmben Woody Allen visszatér a régi Hollywoodba és ott mesél el egy neurotikus történetet egy fiatal fiúról, Jesse Eisenberg és Kristen Stewart főszereplésével” - mondta Libor Anita, az Index hírportál kulturális rovatvezetője.

Hozzátette: ez csak a kezdet, hiszen a majdnem két hétben többek között Pedro Almodóvar, Nicolas Winding Refn és a Dardenne-fivérek filmjei is megtekinthetők lesznek.

„Az elmúlt évek legerősebb programja áll előttünk és azzal az édes problémával fogunk küszködni, hogy milyen filmet kell kihagynunk, mert nem fog beleférni a napi vetítési programba” - fogalmazott a rovatvezető.

Mint mondta, idén a magyar filmet a magyar animáció képviseli. A Cinéfondation szekcióban kapott helyet Andrasev Nadja, A nyalintás nesze című diplomafilmje, amit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készített.

„Nagyon kedvelem ezt a pikáns kisfilmet, amiben egy macska és egy nő szerelmi történetébe pillanthatunk bele, bár ezzel leegyszerűsítettem a történetet, hiszen ennél jóval összetettebb sztoriról van szó. Az eredeti novellát Bodor Ádám írta, ezt dolgozta fel Andrasev Nadja. Az egyik kísérőprogramban pedig Tóth Luca Superbia című filmje kapott meghívást, ez az NMHH támogatásával készült. Ez a film is nagyon pajkos és kifejezetten a felnőtteknek szóló animáció, amiben a testiség felfedezése kap fontos szerepet” - számolt be a részletekről az Index rovatvezetője.

Libor Anita elmondta, hogy lesz egy másik fontos meghívása is a magyar filmnek: Makk Károly Szerelem című filmjét a 45. évfordulóra meghívták újra Cannes-ba, ismét levetítik a film felújított kópiáját, és a rendező is elkíséri az alkotását a vetítésre.

„Makk Károlynak hatalmas cannes-i karrierje volt, szinte az összes filmjét meghívták ide, a Szerelem a zsűri díját nyerte el, a film két főszereplője, Törőcsik Mari és Darvas Lili is nyert díjat. Szinte kultusza van Cannes-ban ennek a filmnek és elmondható, hogy otthon is sokaknak a kedvenc magyar filmje. Ezt vasárnap késő este fogják vetíteni” - mondta Libor Anita.

Az Index rovatvezetője szerint az egyik legnagyobb dicsőség, hogy Nemes Jeles Lászlót, aki tavaly a zsűri nagydíját nyerte a Saul fiával, idén meghívták a zsűribe.

„Ez teljesen érthető, hiszen ő tökéletesen szimbolizálja azt, hogy hová tud eljuttatni téged ez a fesztivál: ha mi felfigyelünk rád, akkor kettőt pislogsz és egyszer csak Oscar-díjas rendező lesz belőled” - mondta Libor Anita az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×