eur:
393.4
usd:
367.8
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Írók vitatkoztak a migrációról

Európa válaszúton - meg kell-e mentenünk Európát címmel szervezett konferenciát a Magyar PEN Club. A külföldi és magyar írók közt a kerekasztal-beszélgetésen ott volt Sárközi Mátyás, az InfoRádió londoni tudósítója is.

„A Pen Club egy irodalmi klub, tehát írók a tagjai és az írók között elég sokan vannak olyan szerzők, akik nemcsak alanyi költők és szép verseket írnak, hanem gondolkodnak a világ dolgain. Ilyen írókat hívott meg Szőcs Géza a Pen Club nevében” - mondta Sárközi Mátyás író, az InfoRádió londoni tudósítója.

Hozzátette: nagyon érdekes gondolatokat hallhattak, mert sokféle meghívott sokféle hozzáállást fejtett ki a migrációról.

„Tekintettel a népvándorlás jellegére, az a kérdés, mindez hathat-e, káros lehet-e Európa kultúrájára, tehát megmentésre szorul-e az európai kultúra?” - fogalmazott az író.

Arra a felvetésre, hogy pozitív hatással is lehet-e Európára a bevándorlás és a multikulturalizmus, Sárközi Mátyás azt válaszolta:

„Szerény véleményem szerint, ha évszázadok múlva megnézzük, akkor esetleg lehet pozitív hatása. Attól függ, mennyire integrálódnak a menekültek, a saját kultúrájukat akarják-e tovább vinni, vagy pedig teljes integráció után a nemzeti kultúrát. Európa ugyanis, ahogy Illyés Gyula mondta, egy „nagy tekenő”, ahol mindenféle népek összerázódtak” - hangsúlyozta Sárközi Mátyás.

Mint mondta, vannak jó és rossz integrációs folyamatok. A magyar jó integráló nemzet, de léteznek jól és kevésbé jól integrálható népcsoportok.

„Én ezt jól látom Angliában, ahol élek, és amely nagy integrációs kohó. Angliában sikerül a legkülönbözőbb népekbe nemzeti tudatot és brit önérzetet csöpögtetni hosszú időn keresztül. De van olyan ország, ahol ez nem sikerül” - jegyezte meg az író.

Hozzáfűzte: nagyon fontos, hogy megkülönböztessük, ki a menekült és ki a migráns.

„Kérdés az, hogy tényleg jönnek-e a migránsokkal terroristák és erőszakosan próbálják-e terjeszteni az iszlám szavát és hatalmát, a saría jogot, vagy pedig sikerül-e őket integrálni. Az is kérdés, mennyire képesek a nyelvet megtanulni, vagy akár a kemény német munkatempót elsajátítani, vagy pedig úgy határoznak, hogy munkanélküli segélyen fognak élősködni. Ez Angliában már most hatalmas probléma.

Sárközi Mátyás szerint ha ez utóbbi következik be, akkor a bevándorlók lehúzzák Európát gazdaságilag, az európai életre és kultúrára negatív hatással lesznek.

„Ezekről a problémákról állandóan vitatkozni kell, meg kell beszélni és ez az írók dolga is” - mondta Sárközi Mátyás író, az InfoRádió londoni tudósítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×