eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Így búcsúztatták a Metropolitan főzeneigazgatóját

Az előadás szereplői levonultak a színpadról és egyedül hagyták James Levine-t, a New York-i Metropolitan Opera főzeneigazgatóját, az est karmesterét, hogy hallgassa a zenekar és az operaház közönségének ütemes tapsát, amellyel nemcsak Mozart Szöktetés a szerájból című operájának vezénylését, hanem az elmúlt 40 év munkásságát köszönték meg.

Egészsége megrendülése miatt a szombati esti 2557. Met-elődás vezénylése után a 72 esztendős karmester főzeneigazgatóként elköszönt a színpadtól. A Metropolitan Operában 1971-ben debütált Levine Puccini Toscájával, öt évvel később nevezték ki az opera művészeti vezetőjévé. Az utóbbi években Parkinson-kórral és más betegségekkel küzdött, az idegrendszeri betegség egyre inkább akadályozta őt karmesterpálcája tökéletes használatában.

Bár május 19-én és 26-án még fellép a Met zenekarával a Carnegie Hallban és azt tervezi, hogy jövőre három operafelújítást is vezényel a Met nyugalmazott főzeneigazgatójaként, a szombat esti előadás volt a lehetőség arra, hogy a társulat kifejezze nagyrabecsülését 40 évet felölelő munkásságának, amely a New York-i operaházat a világ legjobbjai közé emelte.

David Chan koncertmester vörös rózsacsokorral köszöntötte Levine-t, aki egy gerincműtét után 2013 óta tolókocsiba kényszerülve vezénylete a zenekart. "Köszönjük Maestro a hosszú évek ösztönzését, művészi tökéletességét és Metropolitan Opera iránti odaadását" - írták a zenészek az Instagramon közzétett közleményükben.

"Kimondhatatlanul büszke vagyok mindarra, amit társulatként képesek voltunk elérni, a repertoár bővítésétől a zenei világ egyik legragyogóbb zenekarának és kórusának létrehozásáig" - fogalmazott Levine áprilisi közleményében, amelyben bejelentette visszavonulását.

"Nincs még egy olyan karmester az operatörténetben, aki annyi mindent elért volna, mint Jim hosszú karrierje során a Metben" - méltatta őt Peter Gelb, az operaház vezérigazgatója, aki még mindig nem nevezte meg Levine utódját.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×