eur:
393.35
usd:
367.8
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Kováts Adél újít a Radnótiban

Kováts Adél újít a Radnótiban

Két fiatal, pályakezdő rendező - ifj. Vidnyánszky Attila és Kovács D. Dániel - mellett Alföldi Róbert és Valló Péter rendez a következő évadban a Radnóti Színházban, de külföldi vendégrendezőket is meghívna a teátrumot február óta vezető Kováts Adél.

„A pályázatomhoz nem gyűjtöttem szimpátiatámogatói nyilatkozatokat. Nagyon szeretném, ha azok, akiket megkértem, hogy támogassanak, jönnének hozzánk újra dolgozni. Ascher Tamás is megígérte, hogy jön. Még sohasem rendezett a Radnótiban, bár Bálint András visszatérően hívta őt, de mindig volt valami más prioritás” - mondta a Radnóti Színház igazgatója.

„Gondolkodunk természetesen külföldi rendezőkben is. Fontosnak tartanám, hogy ilyen értelemben egy kicsit kilépjünk a nemzetközi térbe, új impulzusokat kapjunk”

- közölte Kováts Adél.

Hozzátette, hogy Alföldi Róbert lesz a harmadik darab rendezője, Wajdi Mouawad Futótűz című darabját rendezi.

„Vidnyánszky Attila egy Bulgakov-átiratot fog készíteni Vecsei Miklóssal közösen az Iván, a rettentő című darabból, Valló Péter a Téli regét rendezi, Kovács D. Dániellel pedig még tárgyalásban vagyunk a darab kapcsán” - folytatta.

„Az évad második bemutatóját, amit el fogunk kezdeni próbálni már most májusban, Csató Kata rendezi, és egy Michael Ende novella alapján Kárpáti Péter ír egy új gyermekdarabot Ofélia árnyszínháza címmel” - ismertette a Radnóti Színház igazgatója.

Elmondta, hogy nekik évi négy bemutatóról kell gondoskodni.

„Úgy érzem – és mindig is azt gondoltam –, hogy másfél évadokban kell előre gondolkodni, pontosan azért, mert a négy vagy öt bemutatót sokkal nehezebb összerakni, mint tízet. Sokkal több szempontnak kell megfelelnie, és azt gondolom, hogy a társulat szempontjából is úgy lehet tervezni, ha két vagy másfél évet előre látunk. Vagyis most már lassan a következő évadon, a 2017-18-as évadon gondolkozunk” - fogalmazott Kováts Adél.

A színház egy nagyon sokfunkciós intézmény: van jó, meg rossz színház. És van olyan színház, ahol valamiféle wellness-élményre vágynak az emberek, hogy hátradőljenek, és elfeledjék a világban zajló eseményeket, a gondjaikat, a problémákat.

Úgy gondolom, hogy az én színházam kevésbé a wellness-élményt nyújtja – bár attól is függ, hogy kinek mi a wellness. Gondolatébresztő, tényfeltáró, szenvedélyes, remélhetőleg katarktikus, olyan színház, ami aktuálisan tud hozzászólni azokhoz a kérdésekhez, azokhoz a problémákhoz, amik jelen vannak a társadalmunk életében, illetve az egyéni sorsokat meghatározó erővonalai mentén mennek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×