eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Elhunyt Hazai Attila

Váratlanul, 45 éves korában elhunyt Hazai Attila író a Feri: cukor kékség és a Budapesti Skizo szerzője, írta meg a Litera.

Hazai 1967-ben született Budapesten, az ELTE-re járt angol szakra 1987-1995 között. Itt a Lengyel Péter vezette szeminárium volt írására nagy hatással, volt olyan csoporttársa, aki soha nem tudta eldönteni, hogy az a fura, tört, beszélt nyelv az kitalált, vagy ilyen nyelvi közegben él.

Írásaira a szélsőséges humor volt jellemző, illetve a nagyon markáns írói stílus. Megjelent könyvei: Feri: cukor kékség (1992), Szilvia szüzessége (1995), Budapesti skizo (1997), Szex a nappaliban (2000), A világ legjobb regénye (2000).

"Van egy ilyen dolog velem, hogy az egész magyar kulturális életet, azokat, akik ezt az egészet képviselik, megátalkodott gazembereknek tartom, akiknek a hasát a saját puskám csövével kéne szétszaggatni. Nem tagadom, hogy ez a világképemből fakadó indulat befolyásolt néhány novellám írásakor" - egy interjúban mondta ezt magáról A pulóver című novelláját követő kisebb botrány után.


Tehetséges, de öntörvényű alak volt, ismerőse úgy jellemezte, hogy érzékeny és labilis volt. A legjellemzőbb rá állítólag egyik novellája volt: a főhős kitalálja, hogy lemegy a körútra megveretni magát, mindent meg is tesz, hogy így legyen, majd csalódottan megy haza, mert nem sikerült neki.

"Egyesek a minimalizmushoz kötnek és ezt el is fogadom, amennyiben ez egy a dialógusokra felhúzott, lényegre törő, pontos és tényszerű történetmesélési stílust jelent" - válaszolta a stílusát érintő kérdésre egy interjúban.

A forgatókönyvíróként a Rám csaj még nem volt ilyen hatással című filmet jegyzi 1993-ból, amit Reich Péter rendezett. A film Déri Miklós és Marozsán Erika főszereplésével készült, a történet főhőse Miklós, a Magyar Narancs fotósa, és Dóra, akik a pesti éjszakában élik meg a héjanászt.

Zenekart is alapítottak I Love You néven, majd jött a Pepsi érzés, később a Hazai Íz nevű formáció.

Hazai fordítóként több könyvet jegyez, Carver és Bukowski voltak kedvencei. Raymond Carver: Nem ők a te férjed (1997), Walter Kirn: Ujjszopó (2000), James Frey: Millió apró darabban (2004) című műveit ő magyarította.

A Litera információi szerint egy kiadás előtt álló kötet és egy Zsuzsa című befejezetlen regény maradt utána.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×