eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fliegauf: A Csak a szél nem társadalmi tanulmány

Már vetítik a budapesti mozikban Fliegauf Bencének a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri nagydíjával, vagyis Ezüst Medvével elismert "Csak a szél" című filmjét.

Tarr Béla Torinói ló című filmjének tavalyi berlini sikere, a zsűri nagydíja, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének elismerése után, ez év februárjában Fliegauf Bence "Csak a szél" című alkotása nyerte el a Berlinale zsűrijének nagydíját.

A film egy négytagú cigány család egy napját mutatja be, egy olyan hétköznapot, amely tragédiába torkollik. Az Alföldön forgatott, kézi kamerával rögzített történet főszereplői amatőr roma szereplők: Toldi Katalin a két állásban is dolgozó anyát, Lendvai Györgyi a lányát, Sárkány Lajos Riót, a csellengő fiút alakítja. A család negyedik tagja a nagyapa, Toldi György.


Fliegauf Bence az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy a kis költségvetésű film forgatókönyvét Tábori Zoltán szociológiai riportsorozata ihlette, melyet a 2008-2009-es romagyilkosságok helyszínein, családtagokkal, az ott élő emberekkel készített. Fliegauf is egy évig járta a roma közösségeket, fényképezett, beszélgetett, így kereste a szereplőit.

Filmje lényegi kérdéseiről azt mondta az InfoRádiónak: "fontos, hogy ez nem egy átfogó társadalmi tanulmány, hanem egy cigány család egy napja, amin keresztül reflektálnak bizonyos társadalmi problémák. Arról szól a film, hogy a cigányokat milyen megkülönböztetés éri. A német értelmiség számára a legfontosabb az volt, hogy nem mitizálja a film a cigányságot, és nem a sztereotípiákat fogalmazza meg, hanem dokumentarista módon közelíti meg a témát"

Berlinben a film nemzetközi sajtótájékoztatóján a Magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejlécét viselő nyomtatványon erősítették meg azt az információt, hogy az alkotás puszta fikció, megtörtént eseményeket nem mutat be. Kiegészítésképpen pedig tájékoztatták az újságírókat a Magyarországon folyó munkáról a roma felzárkóztatás terén. A filmet, amely már bemutatása előtt a közbeszéd tárgya volt, április 5-étől mindenki megtekintheti a mozikban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×