INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Fliegauf: A Csak a szél nem társadalmi tanulmány

Infostart / InfoRádió
Már vetítik a budapesti mozikban Fliegauf Bencének a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri nagydíjával, vagyis Ezüst Medvével elismert "Csak a szél" című filmjét.

Tarr Béla Torinói ló című filmjének tavalyi berlini sikere, a zsűri nagydíja, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének elismerése után, ez év februárjában Fliegauf Bence "Csak a szél" című alkotása nyerte el a Berlinale zsűrijének nagydíját.

A film egy négytagú cigány család egy napját mutatja be, egy olyan hétköznapot, amely tragédiába torkollik. Az Alföldön forgatott, kézi kamerával rögzített történet főszereplői amatőr roma szereplők: Toldi Katalin a két állásban is dolgozó anyát, Lendvai Györgyi a lányát, Sárkány Lajos Riót, a csellengő fiút alakítja. A család negyedik tagja a nagyapa, Toldi György.


Fliegauf Bence az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy a kis költségvetésű film forgatókönyvét Tábori Zoltán szociológiai riportsorozata ihlette, melyet a 2008-2009-es romagyilkosságok helyszínein, családtagokkal, az ott élő emberekkel készített. Fliegauf is egy évig járta a roma közösségeket, fényképezett, beszélgetett, így kereste a szereplőit.

Filmje lényegi kérdéseiről azt mondta az InfoRádiónak: "fontos, hogy ez nem egy átfogó társadalmi tanulmány, hanem egy cigány család egy napja, amin keresztül reflektálnak bizonyos társadalmi problémák. Arról szól a film, hogy a cigányokat milyen megkülönböztetés éri. A német értelmiség számára a legfontosabb az volt, hogy nem mitizálja a film a cigányságot, és nem a sztereotípiákat fogalmazza meg, hanem dokumentarista módon közelíti meg a témát"

Berlinben a film nemzetközi sajtótájékoztatóján a Magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejlécét viselő nyomtatványon erősítették meg azt az információt, hogy az alkotás puszta fikció, megtörtént eseményeket nem mutat be. Kiegészítésképpen pedig tájékoztatták az újságírókat a Magyarországon folyó munkáról a roma felzárkóztatás terén. A filmet, amely már bemutatása előtt a közbeszéd tárgya volt, április 5-étől mindenki megtekintheti a mozikban.


A címlapról ajánljuk