eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Új könyv a Nobel-díjas írótól

Mindennapi életéről és egy változóban lévő Peruról írja legújabb könyvét Mario Vargas Llosa, az irodalmi Nobel-díj 2010-es kitüntetettje.

Az El héroe discreto (A csendes hős) című alkotás a perui szerző ígérete szerint 2013-ban jelenik meg. A Peru északi részén, Piurában és a fővárosban, Limában játszódó regény lesz az író első műve azóta, hogy Nobel-díjat kapott. Nemrég A kelta álma címmel jelent meg könyve, de ennek még 2010 előtt látott neki.

Bár az író csak a könyv cselekményének bizonyos részeit "találta ki", mégsem tartja önéletrajzi regénynek. "Az emlékezet képei jelentik a kiinduló pontot" - idézte a dél-amerikai ország sajtója az írót.

A szerző gyerekkorában több évet töltött Piurában, készülő könyve egyik színhelyén. Mint mondta, nyomon követte, miként fejlődött a település, és mert ismeri Piurát, könnyebben el tudja képzelni a történeteket, az embereket és a helyzeteket, ellentétben az olyan helyekkel, ahol kevésbé otthonos.

Vargas Llosa a regény előtt még egy esszégyűjteményt is kiad La civilización del espectáculó (A látványosság kultúrája) címmel. Írásaiban a jelenkor kultúrája néhány oldalának frivolitását és a látványosság iránti igény előretörését veszi górcső alá.

A 75 éves író Peru és Spanyolország között ingázva éli életét. A déli félteke nyári időszakát rendszeresen szülőhazájában tölti.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 17. 09:56
×
×
×
×