eur:
389.7
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Korrupt vagyok és hazudós" - a Bizottság zenekar a Műcsarnokban

A többek közt ef Zámbó István, feLugossy László és Wahorn András nevével is fémjelzett Bizottság zenekar rajongók körében fellelhető relikviáit keresi a Műcsarnok a szeptemberben nyíló kiállításához. A zenekar a 80-as évek ellenkultúrájában elfoglalt helyéről, és a tervezett kiállításról beszélt az InfoRádiónak Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója.

25 éve annak, hogy megszűnt a Bizottság zenekar. Ebből a távlatból látszik igazán, ami sokak számára már korábban nyilvánvaló volt: nem kizárólag zenei szempontból izgalmas és fontos az, amit a Bizottság csinált, hanem egy komplex művészeti projektről volt szó - mondta az InfoRádiónak Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója annak kapcsán, hogy a múzeum begyűjtött relikviákból tervez kiállítást nyitni.
 
Kiemelte, a Bizottság olyan attitűdöt képviselt, ami nagyon fontos a kortárs művészetben: a nonkonformizmust, ami főként a politika és a művészet kapcsolatában, de a társadalomhoz való viszonyban is meghatározó volt a zenekarnál.

Korrupt vagyok és hazudós - ez a Jó fej című Bizottság-dal első sora, amely még ma is ugyanúgy értelmezhető, mint 25 évvel ezelőtt, fűzte hozzá Gulyás Gábor, aki elnondta, hogy a szeptember 2-án nyíló kiállítás alapját képező relikviák felkutatása meglehetősen nehéz, mert nem igazán gyűjtötte azokat senki.


Meghívók, plakátok, fotók, filmfelvételek és kalózfelvételek jutottak el a Műcsarnokba. 27 kazettányi anyagunk van, amit digitalizálunk és feldolgozunk - hangsúlyozta az igazgató.
 
Azoknak, akik szerették a Bizottságot, remélhetőleg nagy élmény lesz a kiállítás. Akik nem ismerték a zenekart, azoknak egy érdekes felfedezést jelenthet - véli Gulyás Gábor.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×