eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Hoffmann: javaslat európai tehetségnapra és budapesti tehetségközpontra

Európai Tehetségközpont létrehozását javasolják Budapesten a tehetséggondozásról szóló, a soros magyar EU-elnökség keretében szombaton záruló nemzetközi konferencia résztvevői; Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint a döntés még ebben kormányzati ciklusban megszülethet.

Az oktatási államtitkár a háromnapos programsorozat részeként megrendezett tehetségnapon a fővárosban elmondta: a résztvevők támogatták azt a magyar kezdeményezést is, hogy szükséges minden évben tehetségnapot szervezni, valamint, hogy ez Bartók Béla zeneszerző, zongoraművész és tanár születésnapjához, március 25-hez kapcsolódjon.

A résztvevők egyúttal felhívják az Európai Bizottságot és Európai Parlamentet: tegyen meg mindent annak érdekében, hogy március 25-ét hivatalosan Európai Tehetségnappá nyilvánítsák. A kezdeményezés hátterében a tehetségnapok szervezésének több évre visszatekintő magyar hagyománya áll: 2006 óta Magyarországon és a magyarlakta, határon túli régiókban évről-évre megrendezik a tehetségek ünnepeit.

A konferencia résztvevői javasolják azt is, hogy a közös európai tehetségsegítő tevékenység támogatása, összehangolása érdekében Budapesten jöjjön létre egy Európai Tehetségközpont.

Hoffmann Rózsa az MTI kérdésére elmondta: a javaslat az Európai Bizottság elé kerül majd, remények szerint a döntés még ebben a kormányzati ciklusban megszülethet.

A programsorozaton elfogadott zárónyilatkozat szerint a tanácskozás résztvevői elismerik Magyarország érdemeit abban, hogy létrehozta az első Tehetségpont-hálózatot, amely szorosan együttműködő, egymás hatásait erősítő szervezetekből áll. Felhívják az unió valamennyi tagállamát, hogy tanulmányozzák ezt a kezdeményezést, egyben fontosnak tartják, hogy jöjjön létre egy, az egész uniót átfogó nemzetközi tehetségsegítő hálózat, amelynek tagjai szorosan együttműködnek egymással.

A tanácskozás résztvevői megállapodtak abban is, hogy évente egy összeurópai konferencián vitatják meg a tehetségtámogatás aktuális kérdéseit. A következő konferenciát a lengyel kormány meghívása alapján Varsóban tartják, 2012-ben.

Hoffmann Rózsa az uniós elnökség keretében tartott rendezvényről szólva úgy fogalmazott: tehetségünnepet tartottak, amely "nem konfliktusokat gerjesztett ebben a konfliktusoktól sokszor megterhelt világban, hanem összekötött bennünket". A programon több mint 20 országból 350-nél többen vettek részt.

"A tehetség az emberiség legnagyobb kincse, az a tálentum, amit szaporítani kell" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: fontos, hogy egyetlen tehetség, egyetlen ember se kallódjon el. Hozzátette: az adottság, a tehetség mindenkiben ott szunnyad, és elsősorban a család, valamint az iskola, a pedagógus dolga, hogy azt előhívja.

A rendezvénysorozat első két napján nemzetközi konferencián oktatáspolitikusok, tudósok, a gazdasági élet szereplői, szakértők és pedagógusok vitatták meg a tehetségek segítésének jelentőségét, további lehetőségeit. Szombaton a program az Első Európai Tehetségnappal zárult, amelyen szakmai előadások mellett Tehetségvásáron mintegy 150 hazai tehetségpont is bemutatkozott. A kiosztott háttéranyag szerint a Magyar Géniusz Program keretében több mint 400 tehetségpontban mintegy 20 ezer fiatal tehetség kibontakozását segítik a szakemberek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×