eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lemondott a Kossuth- és Széchenyi-díj Irodalmi Albizottságának elnöke és több tagja

Lemondott a Kossuth- és Széchenyi-díj Irodalmi Albizottságának elnöki tisztéről Radnóti Sándor irodalomtörténész, továbbá az albizottság tagjai közül Bacsó Béla filozófus, Baranyi Ferenc költő, valamint Sándor Iván és Závada Pál írók.

Radnóti Sándor Széchenyi-díjas egyetemi tanár az MTI megkeresésére írásban közölte, mandátuma a 2009-2011 közötti időszakra volt érvényes. Az albizottságnak az elnökkel együtt nyolc tagja van, közülük most öten távoznak.

Radnóti Sándor saját döntését indokolva felidézte: az új kulturális kormányzat képviselői az elmúlt hónapokban ismételten megneveztek egyes személyeket, akikkel "úgymond igazságtalanság történt, amennyiben még nincs meg a díjuk".

"Ez előrevetíti azt a szándékot, hogy gyökeres fordulatot hajtsanak végre a díjazások kérdésében is, a nyomatékosan hangsúlyozott diszkontinuitás jegyében bemutassák új kultúrpolitikai preferenciáikat, s ennek következtében - ellentétben az általam átlátható elmúlt két év gyakorlatával - szükségképp radikálisan figyelmen kívül hagyják az albizottság jelöléseit" - fogalmazott.

Az Irodalmi Albizottság lemondott elnöke hozzátette: az "eluralkodó általános jogbizonytalanság" közepette semmilyen garanciát nem lát arra, hogy a testület jelöléseit komolyan fontolóra vegyék, és a díjazás ügymenete azon alulról építkező konstrukció (intézményi és arra jogosult magánszemélyi javaslatok, szakbizottsági jelölés, főbizottsági döntés) alapján működjék, ahogyan az elmúlt években.

Mint Radnóti Sándor hangsúlyozta, indoklása csak saját lemondására vonatkozik, az albizottsági tagságuktól kedden megváló Kossuth- és Széchenyi-díjas irodalmárok, tudósok döntésének indokairól nem kíván nyilatkozni.

A Kossuth- és Széchenyi-díj Irodalmi Albizottsága az arra jogosult intézmények és magánszemélyek javaslatait összegyűjtve és mérlegelve irodalmi Kossuth- és Széchenyi-díjakra, továbbá Babérkoszorú-díjra jelöl arra érdemes írókat, költőket és irodalomtudósokat. A végső döntést a miniszterelnök elnökletével az egyes albizottságok elnökeiből, valamint más tudósokból, művészekből álló főbizottság hozza meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×