eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tízmilliós fejlesztések a Paksi Képtárban

Húszmillió forintot az infrastruktúra fejlesztésére, tízmilliót pedig múzeumpedagógiai programokra fordíthat a Paksi Képtár, amely a teljes összeget pályázaton nyerte el.

Prosek Zoltán, a Paksi Képtár vezetője elmondta az MTI-nek: rövidesen megkezdik az épület átalakítását annak érdekében, hogy magasabb színvonalon több gyereket tudjanak kiszolgálni. Jelenleg 950 paksi és környékbeli óvodás és kisiskolás fordul meg az intézményben egy hónap alatt, múzeumpedagógiai órákon vesznek részt. Az intézmény folyamatosan szeretné emelni a programban résztvevő diákok számát, tavaszra a tervek szerint 1200-ra nő azoknak a fiataloknak a száma, akik rendszeresen megfordulnak a képtárban.

Az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztésre csaknem húsz millió forint uniós támogatást nyertek el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programban.

Prosek Zoltán közlése szerint rövidesen olyan átalakításokat végeznek el, amelyek lehetővé teszik, hogy egy időben nem egy, hanem két csoportot fogadhassanak. Új foglalkoztatót alakítanak ki, valamint olyan helyiséget, amely nemcsak múzeumpedagógiai óráknak ad helyet, hanem szükség esetén kiállítótérként is funkcionál. Elkülönítenek egy új, kutatókönyvtárként, médiatárként használható helyiséget is.

Prosek Zoltán beszámolt arról is, hogy nagyon sok technikai eszközt tudnak beszerezni a pályázati forrásból. Például számítógépeket, projektorokat, egy úgynevezett érintőpanelt, amely majd lehetővé teszi azt is, hogy a digitalizált gyűjteményben böngésszenek a látogatók. A program keretében speciális szoftvert is beszereznek, hogy a látássérültek is megismerhessék az intézmény kiállításait, gyűjteményét.

Az intézményvezető elmondta, hogy az infrastruktúra fejlesztésén túl szakmai programokra is nyertek támogatást. Több mint 11 millió forintot fordíthatnak egy múzeumpedagógiai programsorozat megvalósítására. A projekt célja, hogy az oktatási intézményekkel együttműködve olyan tanórai és szabadidős tevékenységeket kínáljanak a Pakson működő óvodáknak, általános és középiskoláknak, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek jobban megismerkedjenek a kortárs művészettel és annak társterületeivel a kiállítások anyagának bemutatásával, feldolgozásával.

Hozzátette, hogy a múzeumpedagógia programon résztvevőkből hosszú távon múzeumbarát, közgyűjteményeket rendszeresen látogató, művészetet értelmezni tudó felnőttek válhatnak, hiszen a múzeumok az élethosszig tartó tanulás egyik legszínesebb és leghatékonyabb intézményeit alkotják.

A Paksi Képtárat 1991-ben hozták létre. Jelenlegi helyén, egy korábbi üzemi csarnokban 2007 óta működik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 17:50
×
×
×
×