eur:
389.33
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Molnár Ferenccel kellemes lehetett együtt lenni, ha az ember nem a felesége volt"

Molnár Ferenc színházi munkásságáról, a nőkhöz és feleségeihez való viszonyáról és magánéleti kalandjairól is beszámol Színház az egész világ - Molnár Ferenc regényes élete és Liliom öt asszonya című könyvében Sárközi Mátyás. Az író unokája az InfoRádiónak elmondta: Molnár különleges egyvelege volt a jónak és a rossznak.

Ahogy a könyvbe belelapoztam, azt vettem észre, hogy Színház az egész világ elolvasásához sok háttértörténetet kell ismerni Molnár Ferencről. Rosszul látom?

Háttértörténeteket? A lényeg az, hogy Molnár Ferenc unokája vagyok, és rengeteg családi anekdotát ismerek. Ezen kívül én vagyok az, aki az általában kerengő Molnár Ferenc-anekdotákról meg tudja állapítani, hogy azok hitelesek vagy kitalációk, vagy nem is Molnárra vonatkoztak.

Sok ilyen van?

Molnár egy érdekes, izgalmas és nagyon jó humorú ember volt, tehát rengeteg olyan poénos történet van, amely szerint ezt meg azt mondta. Aztán kiderül, hogy nem Molnár mondta, hanem valaki más, például Szép Ernő vagy Bródy Sándor. Ezeket az irodalomtörténet kedvéért helyesbíteni kell. Amikor megírtam Molnár Ferenc regényes életét, arra törekedtem, hogy minden fejezet egy-egy Molnár-anekdotával végződjön, de ezek hiteles anekdoták.

Hogyan lehet ennyi év távlatából eldönteni, melyik anekdota hiteles és melyik nem az?

Az édesanyám volt az, aki mindig tudta, hogy Molnárról mi hiteles, és mi nem. Egyszer egy idős újságíróval találkozott a New York Kávéházban, aki azt mondta: Márta, meg fogom írni Molnár életét. És aztán anyám hazajött, és azt mondta: "ezek az öreg újságírók, ezek azt fogják írni, hogy Molnár egy feddhetetlen erkölcsű valaki volt, egy mintaszülő. Ez mind nem igaz. Az apám vegyüléke volt a jónak és a rossznak, hol ez dominált benne, hol az, mindenesetre hallatlanul érdekes és zseniális ember volt".

Beszéljünk egy kicsit a nőkről. Milyen szerepe volt a nőknek? Hogyan viszonyult a nőkhöz Molnár Ferenc?

A könyv egyik fele a Liliom öt asszonya címet viseli, Molnár Ferenc három feleségéről, egy nagy szerelméről és egy társas viszonyról szól. Az első felesége nagyanyám, Molnár főszerkesztőjének lánya, Vészi Margit volt. A leány kezéért ketten versengtek: Ady Endre és Molnár Ferenc. Mind a ketten a Budapesti Naplónál dolgoztak, amit dédnagyapám, Vészi József szerkesztett. A párharcból Molnár került ki győztesen, de a házasság rossz volt. Még meg sem született Molnár Ferenc egyetlen gyermeke, vagyis anyám, amikor Vészi Margit visszamenekült az öreg Vésziekhez a Mária Valéria utcába. Molnár akkor még korhely, bohém újságíró volt, és olyan életformát folytatott, ami az én polgári neveltetésű nagyanyámnak nem tetszett. Reggel négykor jött haza italos állapotban, és néha elpáholta nagyanyámat. Ez aztán végképp nem tetszett neki.

Ezért lehetett Molnár Ferenc asszonygyötrő?

Asszonygyötrő volt, kivéve a harmadik feleségét, a gyönyörű és nála több mint húsz évvel fiatalabb Darvas Lilit, aki - amikor Molnár meg akarta ütni - a legenda szerint felragadott egy nehéz bronz gyertyatartót, és azt mondta: Feri, ha hozzám nyúlsz, úgy váglak kupán, hogy ott maradsz! Fedák Sári viszont mazochista volt, és szeretett a földön birkózni Molnárral, ahogy ezt Dénes Zsófia, a több mint száz évet élt magyar írónő kései memoárjaiban megörökítette. Hogyan is volt ez 1914-15 táján, amikor a tizenkét évig tartó viszony folyt Molnár és a nagy sztár, Fedák Sári között? Nem költöztek össze, csak akkor házasodtak meg, amikor Fedák azt mondta, most már eleget jártál ezzel a Darvas Lilivel, ennek a viszonynak vége, de te most elveszel engem feleségül. Mire Molnár: miért veszlek el feleségül? Azért veszel el feleségül, hogy elválhassunk, és ez neked sokba fog kerülni.

Mennyiben döntöget molnári tabukat ez a kötet?

A család nem szerette, ha ezekről az apró részletekről beszéltem. De nem én voltam az első, Dénes Zsófia és Csató Kálmán már régen elmondták, hogy Molnár ilyen volt. Nem is ezért szeretjük. Molnár egy kedves, a napi életben nagyon rokonszenves, igen nagy műveltségű, társasági ember volt, akinek voltak időnként olyan életszakaszai, amikor borongott és elvonult. Ha azonban összevetjük a molnári életpályát, pozitív mérleg jön ki. Molnárral kellemes lehetett együtt lenni, feltéve, ha az ember nem a felesége volt.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×