INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Zorán Kaszás Attila dalát is elénekli új albumán

Infostart / InfoRádió
Ezen a héten jelent meg 34 dal címmel Zorán duplalemezes válogatásalbuma, amelynek a zenész nem csupán előadója, hanem szerkesztője is. Sztevanovity Zorán az InfoRádiónak adott interjújában elmondta: az album összeállításakor az egyik legfőbb szempont az volt, hogy a dalok egymásutánja kerek egészet alkosson.
Milyen szempontok szerint válogatta ki ezt a 34 dalt?

Hosszú heteket tépelődtem, hogy mi legyen az albumon. A nevem is úgy szerepel a lemezborítón, hogy szerkesztette, válogatta - vállalom a felelősséget ezért a válogatásért. A napokban számoltam össze, hogy csaknem 250 dal alkotja már a repertoáromat. Ezek 1977-től gyűlnek, amióta szólólemezeim jelennek meg. Igyekeztem tartalmilag is olyan dalokat összeválogatni, amelyek mélyebb mondanivalóval rendelkeznek, mint az átlag. Így jött össze 32 dal a sokéves repertoárból, és van még kettő, amit nem énekeltem még: az egyik egy volt LGT-szám, a másikat pedig Kaszás Attila énekelte el az egyik lemezén.

Miért pont ez a két új dal került az albumra?

Fontos szempont volt, hogy mindkettőt Presser Gábor és Sztevanovity Dusán írta. Mindegyiknek vannak számomra fontos momentumai: a Magyarország című dal témájához sokan nyúltak az utóbbi években, és én úgy érzem, hogy ennek a szövege áll a legközelebb hozzám, mert megpróbálja egy kicsit összefoglalni, néhány mondatban elmondani, mit érez Magyarországgal kapcsolatban. Bár én nem mondhatom azt, hogy szülőhazám lenne, de már a hazám, hiszen gyerekkorom óta itt élek. A dal minden mondatával egyetérek, és minden mondatát magaménak érzem.

A Még egy című dal onnan jön, hogy az egyik Budapest sportarénabeli koncertemen vendég volt a műsorban Kaszás Attila, aki ezt a dalt énekelte el. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy egyszer én is szeretném elénekelni. Nagyon tetszett a zene és a szöveg is.

Mi volt a szerkesztési elv?

Mindig is az volt a szándékom, hogy a dalok úgy kövessék egymást, hogy ívet adjanak a lemezek meghallgatásakor, és hogy bizonyos gondolati összefüggéseket fel lehessen fedezni.

Az utolsó duplalemezes válogatás 1993-ban jelent meg, az kimondottan az unplugged koncerteken elhangzott dalok felvételeiből állt. A mostani lemezen vegyesen vannak koncert- és stúdiófelvételek. Igyekeztem úgy egymás után rakni őket, hogy ne legyenek durvák a váltások; hangulatilag, tempóilag, hangvételileg is valamiféle átmenetet képezzenek.

Az élet dolgai című felvétellel kezdődik a duplalemezes válogatás első része, a második pedig a Magyarország című számmal fejeződik be - ez véletlen egybeesés, vagy az élet játéka?

Ez is szempont volt, és az is, hogy a két új dal elé tettem be a Több mint félszáz év című dalt, mert úgy éreztem, hogy ennek van egyfajta összefoglaló jellege, és még mindig nem évült el.A Zorán-lemezek megjelenéséhez mindig kapcsolódott egy lemezbemutató koncert. Mi a helyzet az összefoglaló dupla albumnál?


Éppen a napokban indul az őszi országos turnénk, ahol szintén gondba kerültem a műsorösszeállításnál. Ez a lemez magával vonná azt a következményt, hogy az album dalait játsszuk, de tavasszal már összeállítottunk egy vadonatúj műsort, amelyben sok új dal is szerepel. Sok olyan városba megyünk ősszel, ahol tavasszal nem voltunk. Amikor összehasonlítottam a válogatáslemezen szereplő dalokat és a koncert műsorát, kiderült, hogy 12 dalt játsszunk az albumról. Így marad a tavaszi turné műsora az ősziben, viszont jövőre a Művészetek Palotájában már fontosabb szerepet kapnak a koncerten a válogatáslemez dalai.

Hanganyag: Szépvölgyi István


A címlapról ajánljuk