eur:
385.31
usd:
354.94
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Nyolc bemutatóval és három felújítással ünnepel az Operház

A Magyar Állami Operaház fennállásának 125. évfordulóját gálaesttel, valamint klasszikus és kortárs magyar művek bemutatóival ünnepli a következő évadban.

1884. szeptember 27-én Erkel Ferenc Bánk Bán című operájának első felvonása, a Hunyadi László nyitánya és Richard Wagner: Lohengrin című művének első felvonása szerepelt a Magyar Állami Operaház nyitóelőadásán. Idén szeptember 26-án és 27-én ünnepi koncerttel és operagálával tiszteleg a dalszínház az évforduló előtt, melynek keretében a második napon megismétlik az épület átadásakor bemutatott programot.

Az Operaház 2009/2010-es évadának repertoárján nyolc bemutató és három felújítás szerepel. Október 11-én a dalszínház Bartók: A kékszakállú herceg vára című operáját mutatja be, amelyet az előadás keretében két különböző felfogásban állít színpadra Hartmut Schörghofer rendező és Fischer Ádám, aki a karmesteri teendők mellett az előadás dramaturgja is egyben.

Szintén a premierek között található az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Sári József: Napfogyatkozás című operája, amelyet Arthur Koestler: Sötétség délben című regénye ihletett. A darab magyarországi bemutatóját Kovalik Balázs rendezi, karmestere a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója, Hamar Zsolt lesz.

Az Operaház felújítja továbbá Bartók: A fából faragott királyfi és Kodály: Székely fonó című műveit, valamint Petrovics Emil: C'est la guerre című operáját, és újra műsorára tűzi Szokolay Sándor Vérnász című darabját.

A külföldi szerzők munkái között szerepel Richard Strauss: A rózsalovag című műve, amelyet a lett Andrejs Zagar állít színpadra és Wagner: Trisztán és Izolda című operája, amelyet a 2010-es Wagner Napok keretében, a Művészetek Palotájában mutatnak be.

A Magyar Nemzeti Balett két bemutatót tervez a jövő évadra. A szentpétervári Boris Eifman: Karamazov testvérek című táncelőadása mellett egy modern balettest keretében Robert North, Ohal Naharin és Lukács András koreográfiái szerepelnek a társulat jövő évi programjában.

Az Operaház a 2009/2010-es évadban is színpadra állít gyermekelőadásokat. Az ősz első premierje Benjamin Britten: A kis kéményseprő című darabja lesz, majd karácsonykor a Vígszínházban Marton László és Fischer Ádám állítják színpadra Mozart Varázsfuvoláját.

A jövő évben is megtartják az Operaház hagyományos gálaestjeit, mint a Világsztárok az Operában című kétrészes, nemzetközi balettgálát, a Jazz az Operában című estet, ahol a magyar dzsesszélet képviselő mellett szintén lehet számítani világhírű külföldi művészek fellépésére.

Szintén megrendezik az idén nagy sikerrel bemutatkozó Májusünnep című rendezvényt, amelynek fellépőiről azonban az Operaház vezetősége még nem nyújtott bővebb felvilágosítást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×