eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A formák csendje

Philippe Brame fotóiból nyílt kiállítás a Pintér Sonja Galériában. A kiállított képek zömét a Ronchamp, Lucien Hervé nyomában sorozatból válogatták. A megkapó katedrális képek mellett táj- és testfotókat is megtekinthetünk a művész munkásságából.

Az első gondolat, ami egy koherens kiállítás képeit nézve szöget üthet a fejünkbe, szinte mindig arra késztet minket, hogy megértsük, mit akarhat a művész kifejezni alkotásaival. Mint általában, Brame indítékairól is árulkodik az alkotó életútja. Mezőgazdasági és irodalmi tanulmányai után először vak gyerekeket tanít - innen eredeztethető szenvedélyes érdeklődése a látás természetessége és tudatosítása iránt -, majd Afrikában dolgozik, ahol közvetlen közelről tapasztalhatta meg a nyomor mibenlétét. Később Franciaországban megismerkedik a magyarszármazású Lucien Hervével.

A világhírű fotós hatása megkerülhetetlen, mikor Brame képeit nézzük. Ronchamp-i sorozatának ötlete Hervé halálának évében fogalmazódott meg Brameban (a Le Corbusier által tervezett kápolnáról maga Hervé már az építkezés folyamán sorozatot készített).

Miközben egyértelmű konstruktivista vonzalmat fedezhetünk fel épületfotóiban, a kiállításon megismerkedhetünk a művész líraian megkomponált tájképeivel is. A Fa és víz sorozat képein két a természettől elválaszthatatlan elem találkozásait örökítette meg.

A Felszabdalt test cím alatt futó képeken az újszerűség látszatát elkerülve irányítja figyelmünket az egész fontosságáról a részletekben rejlő finom vonalak és árnyékok játékára.

A művész amellett, hogy 2002-ben az egyik legnagyobb francia elismerésben részesült ("100 oeuvres" Art Space Bastille, Paris) amit  fotós megkaphat, kiállított Franciaországban, Togóban, Japánban és Magyarországon is. Budapesten másodjára rendez kiállítást műveiből a Pintér Sonja Galéria. A tárlatot Budapesten a Falk Miksa utca 10. szám alatt található Pintér Antik üzletben tekinthetik meg az érdeklődők április 11-ig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×