eur:
389.69
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szemrevaló német filmek - tizennegyedszer

Nyolc új német film, köztük egy Oscar-díjas alkotó és egy Oscar-díjra jelölt alkotás is szerepel a Szemrevaló Filmfesztiválon, amelyet március 4-e és 14-e között rendez meg a Goethe Intézet Budapesten és Szegeden.

A sorrendben 14. Szemrevaló Filmfesztivál idén is az elmúlt év német filmtermésének legkiemelkedőbb alkotásaiból válogat: a többi között olyan filmek közül, amelyekkel a közönség csak ekkor találkozhat. Budapesten az Örökmozgó Filmmúzeumban és a Művész moziban, a Szegeden pedig a Grand Caféban rendezik meg a vetítéssorozatot.

A fesztivál nyitónapján Caroline Link Tavaly télen című alkotását vetítik. A film rendezője 2003-ban a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját nyerte el Hontalanul Afrikában című alkotásáért, amelyet később a magyar mozik is vetítettek. Az Örökmozgó március 4-i nyitóvetítésére elkíséri a filmet Uschi Reich producer is, akivel a bemutató után beszélgethet is a közönség.

Premier előtt, március 11-én lesz látható az idegen nyelvű film kategóriában idén Oscar-díjra jelölt Baader Meinhof csoport című film. Az 1970-es években az NSZK-ban működött szélsőbaloldali terrorszervezetről, a Vörös Hadsereg Frakcióról szóló alkotást később a magyar mozik is be fogják mutatni.

Az egykori Kelet-Németország területén játszódik Christian Petzold új filmje, a Jerichow, ami A postás mindig kétszer csenget mai változata. Veit Helmer komédiája, az Abszurdisztán Európa és Ázsia határán játszódik, míg a fantasy műfajának szerelmesei a Krabat című alkotást tekinthetik meg Daniel Brühllel a főszerepben.

A fesztivál programjában két dokumentumfilm is szerepel, amelyek a német mozi történetét dolgozzák fel. A Wim Wenders - a korai évek című alkotás a német rendező első filmjei keletkezésének körülményeibe engednek betekintést, míg a Szemtől szemben című filmben a mai német filmes szakma kiemelkedő színészei és rendezői tekintenek vissza kedvenc német filmjeikre.

A fesztiválon látható minden alkotást német nyelven, magyar szinkrontolmácsolással vetítenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×