eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bacsó Péter: Azt a filmem szeretem a legjobban, amelyiket éppen elfelejtik

Életmű-díjjal tüntették ki a 40. Magyar Filmszemlén Bacsó Pétert. A tanú, a Sztálin menyasszonya, valamint a Hamvadó cigarettavég című filmek készítője a lázadást szereti megfilmesíteni, különösen a nők lázadása érdekli. Idei versenyfilmje, a "Majdnem szűz" is erről szól.

Az életműdíj átvételekor azt mondta: nem csinált életművet, csak filmeket. Hogyan fogadta a elismerést?

Mindenképpen jól esett, persze, az ember boldog, ha gondolnak rá. Egy profán hasonlattal szólva az ember olyan, mint a hiú szamár: szereti, ha simogatják.

Idén is szerepel egy filmje a fesztiválon, a Majdnem szűz a versenyprogramba is belekerült. Miért volt fontos önnek, hogy megcsinálja ezt a filmet?

Engem mindig izgatott az emberek, különösen a nők lázadása, akik meglehetősen determinálva vannak a sorsuknak. Ez a kislány, a film hőse, úgy érzem, alkatában alapvetően nemes és nagyszerű lány, aki azért megy el kurvának, mert rá van kényszerítve, de amikor eljön az a pillanat, amikor lehetséges, fellázad ez ellen a sors ellen. Tulajdonképpen minden filmem egy lázadásról szól - a Te rongyos élettől kezdve -, ahol nők a főszereplők. Úgy érzem, hogy ezzel a lánnyal, Ubrankovics Júliával egy egész különleges képességű szereplőt találtam.

Említette, hogy a főhősnőit nagyon szereti. Az egyik legsikeresebb filmje mégis egy antihős története, Pelikán József gátőré. A tanú mennyiben szól egy korszakról?

Azt hiszem, hogy teljesen egy korszakról szól. Ha Kállai Feri megy az utcán, nem úgy szólítják meg, hogy Kállai Ferenc művészúr, hanem, hogy Pelikán József. Õ teljesen azonosult a szerepével, egy korszakot ábrázol. Egy olyan embert, aki azt az ellentmondást képviseli, hogy inkább hisz a saját józan eszének, mint a bemagolt ideológiai sémáknak.

Életművéből melyik az a film, amelyikre a legbüszkébb?

Csináltam körülbelül 30 filmet. Van, amikor az egyiket szeretem jobban, van, amikor a másikat. Amikor valamelyiket elfelejtik, akkor azt szeretem a legjobban.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×