eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Először mutatják be Magyarországon Händel egyik legszebb oratóriumát

Először hangzik el Magyarországon Händel: Athalia című oratóriuma ma, a Művészetek Palotájában. A hangverseny koncertmestere Simon Standage angol hegedűművész, akit a barokk zene egyik legmegbecsültebb kortárs előadójának tartanak.

Az Athalia című oratóriumot Georg Friedrich Händel Jean Racine francia drámaíró 1691-ben született, azonos című tragédiája nyomán írta. Az ószövetségi történet, amely a Királyok könyvében és a Krónikák könyvében is szerepel, az Izráel földjét uraló és Baál istent imádó királynők idejében játszódik. Közöttük volt az utolsó a zsarnok Athalia, akinek bukását meséli el a zenemű.

A bibliai eseményeket feldolgozó darab Händel egyik első angliai oratóriuma, melyet 1733-as oxfordi bemutatóján maga a zeneszerző vezényelt. Az Athalia nyolc évvel született a Messiás - Händel legismertebb és legnépszerűbb oratóriuma - előtt, ugyanakkor Vashegyi György, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapító-karmestere szerint túlszárnyalja azt.

Elmondása szerint az Athalia egyik különlegessége, hogy a női kar sokszor külön, a kórusból kiemelkedve szólal meg. "Hallatlanul izgalmas és változatos az oratórium, soha nem tudni, mi fog történni a következő pillanatban" - mondta Vashegyi György.

A magyar szólisták - Szabóki Tünde, Hamvasi Szilvia, Kovács Ágnes, Bárány Péter, Megyesi Zoltán, Cser Krisztián - mellett az est különlegessége, hogy a hangverseny koncertmestereként a világhírű angol hegedűművész, Simon Standage működik közre, aki több elismert barokk régi zenei együttes, így az English Concert, a Salomon-vonósnégyes és a Collegium Musicum alapító tagja, valamint a londoni Royal Academy of Music professzora.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×