eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ötszáz éves Habsburg szertartások Budapesten

Az ötszáz évvel ezelőtti Habsburg-udvar egész éves szertartásait elevenítik fel 2008 és 2011 között, egy hároméves programsorozat keretében Budapest belvárosának három templomában magyar, cseh, osztrák, lengyel, holland és szlovákiai résztvevők segítségével. A Choralis Constantinus fővédnöke Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg.

A Habsburg császári udvar 15-16. századi zenei szertartásait eleveníti fel a Choralis Constantinus rendezvénysorozat 2008 és 2011 között.

A császári udvar szertartásait abban az időben a passaui érsekség rítusának gregorián anyaga alapján végezték. Heinrich Isaac erre alapozva készítette el Choralis Constantinus című, a teljes éves anyagot tartalmazó, és ezért egyedülálló gyűjteményét.

Isaac I. Miksa német-római császár (1493-1519) szolgálatában állt. Művének kézirata 1550-ben és 1555-ben jelent meg, három kötetben. A mostani rendezvénysorozat ismertetőjében Kalmanovits Zoltán művészeti vezető azt írja, "se korábban, sem később nem született ilyen léptékű és minőségű alkotás", ami a teljes év szertartásainak anyagát felölelné.

A Choralis Constantinus gyorsan elterjedt a gyakorlatban is, továbbélésének a reformáció és az annak kihívásaira válaszolni hivatott tridenti zsinat vetett véget, mivel központosította a liturgikus gyakorlatot.

A sorozat szervezője a Musica Aeterna Alapítvány és a lengyel TRAZOM Régizenei Társaság, fővédnöke pedig Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg. Az események a Budapest-Belvárosi Főplébániatemplomban, a Belvárosi Szent Mihály Templomban (angolkisasszonyok temploma) és a Belvárosi Szent Anna Templomban (szervita templom) zajlanak.

Az összesen 238 alkalom három évre oszlik el. A sorozat 2008. november 30-án, advent első vasárnapján kezdődött, és 2011. november 22-én, a zene védőszentjének, Szent Cecíliának az ünnepén fejeződik be. A programok során a magyar előadók mellett holland, cseh, osztrák és szlovákiai kórusok is föllépnek majd, például a prágai gregorián kórus, a Schola Cantorum Pragensis vagy épp a bécsi Wiener Choralschola.

Legközelebb december 21-én, vasárnap délelőtt tízkor a Belvárosi Főplébániatemplomban és 27-én, szombat délután négykor, valamint 30-án, kedden ugyancsak négykor a Szent Mihály templomban hallgathatunk bele a Habsburg császári udvar ötszáz évvel ezelőtti szertartásainak muzsikájába.

A programok jelentős részére - elsősorban a szentmise keretében megtartottakra - a belépés ingyenes.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×