eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Michelangelo Dávidja "szét fog esni"

Arra figyelmeztetnek tudósok, hogy a látogatók és a forgalom keltette rázkódás miatt összeomolhat az ötszáz éves kort nemrég elérő szobor, Michelangelo Dávidja. Az alkotást 2004-ben már megpucolták és kijavították a repedéseit, de azok most újra megjelentek rajta.

Négy évvel azután, hogy utoljára megtisztították és rendbe tették Michelangelo híres Dávidját, a Firenzében lévő szobrot az összeomlás fenyegeti.

Antonio Borri, a perugiai egyetem egyik professzora és a szobor állapotát rendszeresen ellenőrző csapat tagja szerint az alkotás repedései, amelyeket kijavítottak a szobor ötszáz éves születésnapján, újra megjelentek.

Emiatt hamarosan megbeszélést tartanak arról, mit tegyenek az évente csaknem egymillió látogató által megcsodált Dávid megmentése érdekében. Felmerült, hogy elkerítik és egy búrá alá teszik, de az is, hogy egy időre teljesen elzárják a közönség elől.

Mint Borri mondja, a repedések egyenként nyíltak újra. "Dávid szét fog esni" - tette hozzá. Ennek oka a napi több ezer látogató nyomása és a forgalom miatti rázkódás. Mindezt tetézi, hogy a sokak által a legtökéletesebbnek ítélt férfi aktszobor nagyon nagy, a márvány pedig, amelyből a mester kifaragta, elég rossz minőségű.

A szobrot a közelmúltban folyamatos, huszonnégy órás megfigyelés alatt tartották, és a rázkódást mérő szeizmográfot helyeztek el a talapzatánál.

Cristina Acidini, a firenzei múzeumok igazgatója ugyanakkor igyekszik megnyugtatni a kedélyeket: mint mondta, megvizsgálják, mit tehetnek a szoborért, de nincs ok a hirtelen aggodalomra. Szerinte a szobor csak akkor omlana össze, ha erős földrengés rázná meg a várost.

A 2004-es renoválás keretében a szobrot desztillált vízzel és cellulózzal tisztították meg a szennyeződésektől, amellett, hogy kijavították a repedéseit. Az eljárás ellenzői attól tartottak, hogy az alkotás megsérülhet a művelet folyamán. A hat tonnás, 4 méter 88 centiméter magas Dávid bokája pedig úgy tűnt, egyre kevésbé bírja a terhelést.

Az 1501-től 1504-ig készült Dávid évszázadokig a városháza (korábban a kormányzó Medici kereskedőcsalád palotája) előtt állt, a Piazza della Signorián, kitéve minden viszontagságnak. 1527-ben egy felkelés alatt megrongálták, 1843-ban pedig klóros savakkal pucolták le. 1873-ban aztán a Galleria dell Accademiába költöztették. Itt csak 1991-ben volt kitéve nagyobb veszélynek, amikor egy őrült olasz "festő" egy kalapáccsal esett neki bal lábujjainak.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×