eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szoboravatás és utcakeresztelő a Magyar Dráma Napján

Halhatatlanok sétánya - így nevezik a Nagymező utca Budapesti Operettszínház előtti részét vasárnaptól. A Magyar Dráma Napján az átkeresztelt szakaszon felavatták a halhatatlanok társulata 8 új örökös tagjának fémbe öntött lábnyomát is. Korábban a Nemzeti Színház főbejárata előtti szoborparkban felavatták Bessenyei Ferenc színművész szobrát.

A 2004-ben, 85 éves korában elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas színművész életnagyságú bronzszobrát Jordán Tamás, a teátrum volt igazgatója leplezte le. Párkányi Raab Péter szobrászművész műve felejthetetlen alkotásai egyikében, arcán kérlelhetetlen szigorral Bánk bánként ábrázolja a színészlegendát.

A parkban tartott ünnepségen rokonok, barátok és pályatársak, köztük Garas Dezső, Kállai Ferenc, Pásztor Erzsi és a Nemzeti Színház nyáron kinevezett igazgatója, Alföldi Róbert emlékeztek a színészre.

A Bessenyei Ferencet ábrázoló alkotás olyan színészlegendák egészalakos szobrai közé került, mint Tolnay Klári, Latinovits Zoltán, Timár József, Latabár Kálmán, Soós Imre, Ruttkai Éva, Gobbi Hilda, Major Tamás, Sinkovits Imre, Kiss Manyi, Básti Lajos és Lukács Margit.

A már életében legendává vált Bessenyei Ferenc közel száz filmben és tévéjátékban, valamint megszámolhatatlan színdarabban játszott főszerepet. A szuggesztív játékáról, erőteljes orgánumáról, lefegyverző humoráról ismert művész, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház örökös tagja a közönség múlhatatlan rajongása mellett megannyi díjat, köztük a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is magáénak tudhatta.

Halhatatlanok sétánya

Az avató ceremóniára, a különleges alkalomra valamennyi örökös tagot, illetve az elhunytak családtagjait is meghívták és sokan tettek eleget az invitálásnak. Eljött Berek Kati és Kállai Ferenc, Molnár Piroska és Kern András, Ágai Karola és Miller Lajos, Avar István és Udvaros Dorottya, Kulka János és Kalmár Magda és mások.

Sugár Ágnes olvasta föl az idén 84 tagúra bővült listát, benne az új tagok, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Harkányi Endre, Bálint András, Misura Zsuzsa, Berkes János, Volf Katalin és Román Sándor nevével.

Első alkalommal 1996-ban választottak örökös tagokat. A halhatatlanok társulatának kuratóriuma minden kategóriában (prózai, zenés és táncos) négy-négy tagot jelöl minden évben. Közülük a közönség szavazatai alapján kerül ki az a nyolc művész, akiknek lábnyoma azután a pesti Broadway-n, a Halhatatlanok sétányán díszíti a járdát.

A Magyar Dráma Napját Madách Imre Az ember tragédiája című színművének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×