eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Elhunyt Csingiz Ajtmatov

Hetvenkilenc éves korában egy nürnbergi klinikán kedden elhunyt Csingiz Ajtmatov kirgiz író - közölte a bajorországi kórház.

A világhírű író halálát hírügynökségi jelentések szerint az okozta, hogy súlyos tüdőgyulladás következtében a tüdeje felmondta a szolgálatot.

Ajtmatovot május 19-én szállították Németországba tüdőgyulladás és veseelégtelenség tüneteivel. A nürnbergi klinikán az intenzív osztályon ápolták, és hetek óta mesterséges kómában tartották.

Az írót repülőgéppel szállították Nürnbergbe Oroszországból, ahol egy filmforgatásra érkezett május 5-én a Volga-vidéki Kazanyba (Tatárföld Moszkvától 800 kilométerre keletre fekvő fővárosába). Másnap azonban rosszul lett, és az ottani orvosok veseelégtelenséget állapítottak meg nála. Ajtmatov a Rosszija televíziós csatorna forgatócsoportjával utazott Tatárföldre, hogy dokumentumfilmet forgassanak az Évszázadnál hosszabb ez a nap című, világhíres regény írójáról.

A kisregényeivel (Dzsamila szerelme, A versenyló halála, A fehér hajó) a 60-70-es években befutott kirgiz író a zürichi Unionsverlag kiadó közlése szerint már áprilisban is kórházi kezelésre szorult egy brüsszeli klinikán, szédülési rohamok és más, a cukorbetegségéből eredő tünetek miatt.

Május végén jelentették be, hogy Ajtmatov kirgiz írót irodalmi Nobel-díjra jelöli a türk nyelvcsaládhoz tartozó országok kulturális minisztereinek állandó tanácsa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×