eur:
392.84
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Utassy: "Ne legyen kérdés a nép fogalma"

A magyar költészet nyelvi és formai megújításában elért eredményeiért és műveiért Kossuth-díjjal tüntették ki Utassy József költőt. A Babérkoszorú-díjas művész az InfoRádiónak azt mondta: látni és láttatni akar.

Utassy József 1961-1967 között végezte el az ELTE Bölcsészettudományi Karán a magyar-népművelés szakot. 1959-től 1960-ig OTP-tisztviselő, majd művészeti előadó Pétervásárán. Később egy szakmunkásképző intézet diákotthonában nevelőtanár, utána 1972-től szellemi szabadfoglalkozású. A Kilencek költőcsoportja egyik alapítója és 2002-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

Minden költőt szeret a közönség, aki pontosan tud fogalmazni és nemcsak lát, hanem ért a láttatáshoz, ehhez pedig az kell, hogy már gyerekkorban megismerkedjünk a népköltészettel - mondta a művész.

Utassy József szerint a láttatás művészete azt jelenti, hogy nem nézi, hanem látja: magát, családját, faluját, városát, országát és a világot.

Ma a legfontosabb az, hogy ne legyen kérdés a nép fogalma, és ne következzen be újra az, hogy feketebetűs ünnep legyen március 15-e a naptárakban - jelentette ki a friss Kossuth-díjas költő.

1968-ban, amikor albérlőként éltem a Március 15-e téren egy lakásban, - meséli Utassy József - akkor láttam azt, ahogyan a munkásőrök, katonák, rendőrök megszállták ezt a teret. Ez adta az ihletet, a talán legismertebb költeményemhez, melynek címe: Zúg a március.

Zúg március

Én szemfedőlapod lerántom:
kelj föl és járj, Petőfi Sándor!

Zúg Március, záporos fény ver,
suhog a zászlós tűz a vérben.

Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
úgy kelj föl, mint forradalmad!

Szedd össze csontjaid, barátom:
lopnak a bőség kosarából,

a jognak asztalánál lopnak,
népek nevében! S te halott vagy?

Holnap a szellem napvilágát
roppantják ránk a hétszer gyávák.

Talpra, Petőfi! Sírodat rázom:
szólj még egyszer a Szabadságról!

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×