eur:
389.63
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sikeres volt a kísérlet, az Oasis is bevállalja

Több népszerű zenekar, többek között az Oasis és a Jamiroquai is fontolgatja, hogy az interneten ingyen vagy nagyon alacsony összegért letölthetővé teszi a dalait, miután a kezdeményezést nagy lelkesedéssel fogadták a Radiohead rajongói.

A Radiohead honlapján az elmúlt napokban tizenegyszeresére nőtt a látogatók száma, miután már le lehet adni az előrendeléseket a zenekar új lemezére, az In Rainbows-ra. Az albumhoz azonban nem csak a hagyományos cédén lehet hozzájutni: a Radiohead szinte ingyen letölthetővé is teszi a dalokat.

A zenekar menedzsmentje nem árulta el, hogy hányan rendelték eddig meg a lemezt, amelyért az egyes felhasználók annyit fizetnek, amennyit csak szeretnének. Az azonban jelezheti az érdeklődés mértékét, hogy az egyik internetfigyelő cég, a HitWise szerint a Radiohead honlapja a legnépszerűbb zenekari weblapok listájának 43. helyéről az elsőre ugrott.

A Google-ben tízszer többen kerestek rá a zenekar nevére az utóbbi napokban, a zenekar honlapjára látogatók nagy többsége - ennyit elárult a banda szóvivője - azonban nem a letöltési lehetőséget akarja igénybe venni, hanem megrendeli az In Rainbows díszdobozos kiadását, amely bakelitlemezt, cédét és egyéb extrákat is tartalmaz.

Újabb nagyágyúk tervezik

A hírek szerint a kísérlet sikerét látva több, lemezcéggel nem szerződött zenekar, például az Oasis és a Jamiroquai is úgy döntött, hogy a Radiohead nyomdokaiba lép, a Charlatans lemezét pedig már most ingyen letölthetik azok, akik ellátogatnak az XFM rádióállomás honlapjára.

Azok a zenekarok, amelyek úgy határoznak, hogy a neten is elérhetővé teszik albumaikat, a kiesett bevételt több koncertjegy és ajándéktárgy értékesítésével tervezik megszerezni.

Az Oasisszal kapcsolatban minden bizonnyal igaz a hír, mivel a zenekar bejelentette: következő dalukat, a Lord Don't Slow Me Down-t 99 pennyért teszik majd letölthetővé.

Ugyanúgy lopnak

Az ie:music szakértője, David Enthoven szerint - ez a cég menedzseli Robbie Williamst - a kezdeményezést sok művész követi majd. Úgy véli, hogy a zenekarok számára már nem éri meg lemezcégekkel szerződniük, hiszen a cédéeladások gyorsan csökkennek.

Ugyanakkor egyre szélesedik az internetes piac: az ágazat 2003-ban még nem hozott bevételt, 2005-re azonban már 26,5 millió dollárt kerestek vele az eladók, 2005-ben pedig már 53 milliót, ám ez a módszer sem nyújt védelmet az illegális letöltések ellen. A becslések szerint minden egyes pénzért megvásárolt dalra húsz lopott jut.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×