eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megnyílik a Várhegy gyomra

Októbertől csoportokban, idegenvezetővel látogatható a Budavári palota nyugati oldalán feltárt, a XIII. századtól épült pincerendszer - jelentették be a műemléki terület átadásán.

"Városunk 750 éves múltjával nézünk most szembe" - mondta Schneider Márta, a kulturális tárca szakállamtitkára az 1900-ban lebontott házak alatt kialakított, majd a lebontáskor betemetett egykori borospincékről szólva.

A Szent György tér alatt feltárt 1.300 négyzetméteres járatrendszer rendezési tervét 1997-ben készítették, a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) által végzett régészeti feltárás után a munkálatok 2004-ben kezdődtek.

A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. által végzett munkálatokhoz szükséges 780 millió forintot az Oktatási és Kulturális Minisztérium költségvetéséből biztosították.

A költségek a tervezést és a régészeti munkálatokat is számítva elérték az egymilliárd forintot - mondta Szamkó Katalin, az ingatlant kezelő Budai Várgondnokság Kht. vezetője.

A különlegesen megvilágított, több tucat helyiségből álló, labirintusszerű pincerendszerben középkori kutakat és egy XIII. századi zsidó rituális fürdőt, mikvét is feltártak. A pince falában ma is láthatók az egykori mécsestartó fülkék.

Több helyen sikerült az eredeti falazatot és boltíveket megmenteni. A feltárásnál előkerült használati tárgyak, szobor- és edénytöredékek, ékszerek a BTM gyűjteményébe kerültek, közülük sok már látható a múzeumban.

A műemléki komplexum hasznosítására a Budai Várgondnokság Kht. által kiírt pályázat várhatóan a jövő héten jelenik meg.

A magyarországi borkultúra múzeumi bemutatására a kiírást követően egy hónapig lehet jelentkezni, a kht. minisztériumi és önkormányzati szakértői még az idén döntenek.

"Itt az ideje végre, hogy ezeket a háborús foghíjakat, a leglátogatottabb világörökségi területeket rendbe tegyük" - mondta Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere.

Hozzátette, hogy a most befejeződött munka "fontos pont, amely lendületet fog adni a további ilyen és ehhez hasonló feladatok elvégzéséhez".

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×