eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Szász: "A filmnek az a dolga, hogy mutasson"

A Csáth Géza műveiből forgatott Ópium után máris elkészült Szász János új filmjének forgatókönyve. Azt mondja: ez csak egy első változat, még körülbelül öt év, mire elkészül az alkotás. Most éppen a valós és a virtuális világ kapcsolata foglalkoztatja. Szász János hétfőn a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesült.

"Az irodalom biztonságot ad, mindig vissza lehet menni hozzá és megnézni, jó úton járok-e" - mondta Szász János filmrendező az InfoRádiónak arra a kérdésre, hogy miért irodalmi alkotások ihletik a filmjeit.

Az Érdemes Művész hozzátette: nagyon régóta tervezi, hogy megfilmesíti A tavasz ébredését, és éppen vasárnap fejezte be az alkotás forgatókönyvének első változatát.

A film fele "chatszobákban, a komputerek világában, webkamerák árnyékában" és a Second Life című online játékban született arról, hogyan kommunikálnak ma a fiatalok, hogy állnak a valós és virtuális szerelemmel, barátsággal, és ez mégiscsak Wedekind művének ihletéséből készül - magyarázta Szász János.

"A filmnek az a dolga, hogy mutasson. Sokan kérik számon a filmeseken, hogy miért nem adnak megoldást. A filmnek nem kell megoldást adnia és tanítania, egy filmnek jó, hogyha megmutat bizonyos problémákat" - fűzte hozzá a filmrendező.

Szász János hozzátette: egészen komoly problémák elé néz az emberiség, amit az is mutat, hogy virtuális Second Life-ban, a "második életben" is ugyanolyan konzumáló világ jött létre, ahol a fiatalok ismerkednek.

"Ha nem ezt gondolnám, nem csinálnám" - válaszolt a filmrendező arra a kérdésre: felnyitja-e egy film a szemünket, ha hitelesen láttat?

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×