eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Esterházy: Nincs is más, csak kérdőjel

Nemzetközileg is nagyra becsült irodalmi munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét kapta Esterházy Péter. A Kossuth-díjas író szerint a jelenlegi időszak nem feltétlenül alkalmas arra, hogy díjakat adjanak át.

"A jól működő díjrendszer túl tud magán mutatni, túl a személyeken. Azt tudja elhitetni az országgal, hogy van egy értékrend, vannak teljesítmények, és az ország időnként alkalmat keres, hogy a tiszteletét vagy az elismerését kifejezze a teljesítményeket" - mondta az író, az után, hogy átvehette az állami elismerést.

Sólyom László köztársasági elnök a kitüntetések átadásakor arról beszélt, hogy az államnak az értékek mellé kell állnia. Esterházy Péter szerint ez azonban csak akkor sikerülhet, ha létezik egyfajta konszenzus az állam szerepéről.

"Most minden mögé kérdőjel van téve" - fogalmazott, hozzátéve: egy ilyen időszak nem feltétlenül alkalmas arra, hogy díjakat adjanak át. A kérdés így már meg is fordítható - mondta -, és feltehető úgy is: miért kell az államnak kitüntetéseket átadnia.

Szerinte azonban a lehető legnormálisabb dolog, ha az állam köszönetet mond a művészeknek a teljesítményükért. "De ha azt lehet mondani, hogy a kormány nem legitim, az eléggé megbonyolítja a helyzetet".

A kormány ugyanis az államot reprezentálja. És ha az államot reprezentáló személyeket nem fogadjuk el, akkor nincs is más, csak kérdőjel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×