eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Izlandi-német film kapta az Kristályglóbuszt

Új nézőcsúcs született a hétvégén véget ért 42. Nemzetközi Filmfesztiválon Karlovy Varyban. A fődíjat, a Kristályglóbuszt Baltasar Kormákur filmje, a Myrin nyerte el.

Kelet-Európa egyetlen A-kategóriájú nemzetközi filmszemléjén az idén több mint 200 játékfilmet és mintegy 50 rövidfilmet vetítettek. Új nézőrekord született: több mint 140 ezren váltottak belépőjegyet. A rendezvény költségvetése mintegy 120 millió koronára rúgott.

A szemle legnagyobb sztárvendége az Oscar-díjas és Arany Glóbusz-díjas Renée Zellweger amerikai színésznő volt, aki Miss Potter című alkotását mutatta be nemzetközi premier keretében.

A díjkiosztó gálán Danny DeVito amerikai színész és rendező életműdíjat kapott. A népszerű színész személyesen vette át a Kristályglóbuszt.

Izlandi-német siker

A 42. nemzetközi filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt a Myrin című, Baltasar Kormákur rendezte izlandi-német alkotás kapta szombat este Karlovy Varyban. A győztes a fődíjjal együtt egy 20 ezer dolláros pénzjutalmat is átvehetett.

A Nyugattól Keletre elnevezésű szekcióban az Armin című Ognjen Svilicic rendezte horvát-német-bosnyák koprodukcióban készült alkotás nyert. A legjobb rendezőnek kijáró díjat Bard Breien norvég alkotó fogyatékosokról szóló A negatív gondolkodás tanfolyama című filmjéért kapta.

A legjobb női szerepért Elvíra Mínguez spanyol színésznő kapott díjat a Pudor (Szégyenlősség), a legjobb férfi szereplő díját az idén Szergej Puszkepalis, az Egyszerű dolgok című filmben nyújtott alakításáért kapta.

A magyarok üres kézzel tértek haza

A nézők díját Zdenek Sverák cseh rendező sajátos humorú alkotása, a Betétes üvegek című kapta. A film forgatókönyvéért Zdenek Sverák külön elismerést kapott a nemzetközi zsűritől.

Magyar díjazott nem volt: a fesztivál versenyfilm kategóriájában Kamondi Zoltán Dolina című alkotása indult, a Nyugattól Keletre elnevezésű szekcióban pedig Bogdán Árpád Boldog új élet című filmjét mutatták be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×