eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Boticelli-freskót találtak Esztergomban

Sandro Botticelli fiatalkori falfreskóját találták meg az esztergomi Árpád-kori palota feltárásakor - jelentette be az oktatási és kulturális miniszter Rómában. A Duna-parti város vármúzeumának igazgatója szerint Közép-Európában ez az egyetlen falfestmény a reneszánsz festőtől.

Minden valószínűség szerint Sandro Botticelli festette az 1460-as években azt a freskót, amelyeit az 1930-as években találtak meg az esztergomi Árpád-kori palota feltárásakor, és amelynek a restaurálása 2002-ben kezdődött újra.

A négy erényt ábrázoló sorozatkép - köztük Botticelli Mértékletessége - Vitéz János érsek dolgozószobáját díszítette a XV. században. Horváth Béla, az esztergomi Vármúzeum igazgatója az InfoRádiónak elmondta, 100 százalék, hogy a freskó a reneszánsz festő keze munkája.

Világszenzáció

"Tulajdonképpen a világszenzáció az, hogy Botticellinek Itálián kívül nem nagyon maradtak meg művei. Úgy tűnik, hogy Közép-Európában ez az egyetlen olyan alkotása Botticellinek, ami a fiatalkori művészetének stílusjegyeit tartalmazza" - mondta Horváth Béla.

Az oktatási és kulturális miniszter - bár már egy féléve tud a freskóról -, csak pénteken, a Római Magyar Akadémia felújított épületének átadása után hozta nyilvánosságra a hírt az olasz fővárosban. Hiller István az InfoRádiónak elmondta, a világ művészettörténete és a reneszánszkutatás teljes erővel erre a szenzációra figyel.

"Döbbenettel hallgatták és látták a képeket, ocsúdoznak. Illetve ocsúdunk fel, mert alig kaptunk levegőt" - fogalmazott a tárcavezető.

Segítséget kap a múzeum


Hiller István hozzátette, állami felelősség a freskó jövője, ezért az oktatási tárca anyagi és szervezési segítséget is nyújt a múzeumnak, illetve a restaurátoroknak.

A Vármúzeum igazgatója azt mondta, legszívesebben már most beengedne mindenkit, hogy megnézze a freskót, de erre még hónapokat kell várni a felújítási munkák miatt.

Hanganyag: Nagy Tamás

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×