eur:
389.52
usd:
361.85
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bors őrmester: legenda lesz a legendából

Újra rögzítik a Beatles legendás lemezét, a negyven éve ezen a napon megjelent Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Bandet: a dalokat a jelen csúcszenekarai játsszák fel ismét annak a technikának a segítségével, amelyet négy évtizeddel ezelőtt a négy Beatle is használt.

A felvételek egy részét Geoff Emerick vezeti, a hangmérnök, aki ott volt akkor is, amikor a Beatles tagjai és producerük, George Martin negyven évvel ezelőtt leültek, hogy megbeszéljék, mi is kerüljön a lemezre.

"Az első, amit John (Lennon) mondott az volt: elege van abból, hogy gyenge zenét csinál gyenge embereknek, és ez alkalommal olyan hangokat akar kreálni, amilyeneket korábban még sosem hallottak" - emlékezett vissza Geoff Emerick.

Sokan sokféleképpen


Az új lemezen olyan zenekarok adják majd elő újra a Beatles egyik legelismertebb albumának dalait mint Bryan Adams, a Kaiser Chiefs, a Stereophonics, az Oasis vagy a U2. Utóbbinak a hírek szerint sikerült elérnie, hogy a minden zenekar által eljátszani vágyott A Day In The Life című dalt dolgozhassa fel.

A felvételek egy része nem a legendás Abbey Roadon zajlott, hiszen ebben a stúdióban, ahol a Beatles megannyi órát töltött zenéléssel, már modernizálták a berendezéseket.

Az előadók Mark Knopfler, a Dire Straits legendás gitárosának magánstúdiójában vették fel újra a dalokat, a számokat pedig azzal a négysávos keverővel rögzítették, amellyel a Beatles dolgozott a lemezen.

"Arról szólt az egész, hogy a pillanatot a megfelelő időben kellett elcsípni" - mondta Geoff Emerick, aki szerint ma, a 96 sávos rögzítők korában már meglehetősen unalmas a munka.Első vérig

A "Bors őrmester" újbóli rögzítése egyébként Bob Geldof, a Live Aid koncert kitalálójának ötlete volt, amely akkor fogant, amikor elolvasta Emerick Beatlesről szóló könyvét. Ennek egyik fejezetében a szerző leírta, milyen komoly erőfeszítéseket követelt a zenekartól a lemez összerakása.

A négy zenész három hónapot töltött 1967-ben az Abbey Roadon, mire a Bors őrmester úgy szólt, ahogyan azt John Lennon elképzelte.

"Ahhoz, hogy más hangzást produkáljunk, piszkálnunk kellett a berendezést, rezegtetni a szalagos magnót, vagy kicsit visszatartani, hogy lassabban menjen" - mondta a hangmérnök

Geoff Emerick ott volt akkor is, amikor Paul McCartney éjszakákat töltött a stúdióban, hogy újra és újra felvegye a basszus szólamot, és még ütősebbé tegye a hangzást. Egészen addig dolgozott, amíg az ujjai vérezni nem kezdtek.

"Paul ekkor játszott életében a legjobban. John nem volt annyira perfekcionista. Nem volt hozzá elég türelme" - emlékezett vissza.


Zappának nem tetszett

Akkoriban a Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band dalai újdonságként hatottak: a Beatles szakított a konvencionális popzenével, különleges hangzást hozott létre, ötvözte a rockot a klasszikus zenével.

A legtöbben imádták, néhány zenész azonban kritizálta a lemezt: Frank Zappa például azzal vádolta meg a Beatlest, hogy csak azért vesz részt a "flower power" mozgalomban, hogy pénzt csinálhasson belőle.

A "Bors őrmesternek" nemcsak a dalai, hanem a borítója is különleges. A képen 87 felismerhető alak szerepel, köztük híres személyiségek is: Albert Einstein, Shirley Temple, Lewis Carrol, George Bernard Shaw, Johhny Weissmüller, Oscar Wilde, Karl Marx és Edgar Allen Poe.Kitüntetések

A középpontban a négy Beatle áll rikító színű egyenruhákban, sokáig azonban csak néhány ember tudta, miért van az, hogy egyedül John Lennon nem viseli az angol királynőtől 1965 októberében kapott MBE (Member of the Order of the British Empire, azaz a Brit Birodalom lovagrendjének tagja) kitüntetést, míg másik három zenésztársa igen.

John Lennon egyenruháján ugyanis Thomas Shaw őrnagy, a Beatles "ötödik tagja", Pete Best nagyapjának kitüntetései láthatók. A zenekar első felállásában az Indiában született Best dobolt, ő játszott a bandában még az első hamburgi turnén, és ő ment velük az első Abbey Road-felvételre is.

A stúdió vezetőjének, George Martinnak azonban nem tetszett Pete Best játéka, ezért egy másik dobossal helyettesítették az első időkben. A producer végül megkérte a zenekar menedzserét, Brian Epsteint, hogy rúgja ki a fiút. A helyére a Rory Storm and the Hurricanes dobosa, Ringo Starr (alias Richard Starkey) került.

Odavolt értük

Lennon világ életében odavolt a családi holmikért, különösen Best nagyapjának kitüntetéseiért, amelyeket az angol-afgán háborúban eltöltött kétéves szolgálatáért kapott. Amikor tehát sor került a Sgt. Pepper borítójának fotózására, a zenész kölcsönkérte őket.


"Minden alkalommal, amikor John lejött a Casbah-ba (a klubba, amelyet akkoriban Pete Best édesanyja vezetett), megkért, hogy mutassam meg neki a medálokat. Imádta nézni és fogdosni őket, és sose unta meg a hozzájuk kapcsolódó történeteket" - emlékezett vissza a ma 66 éves dobos.

"John tudta, mennyire fontosak, ezért gyorsan visszaküldte őket egy kedves köszönőcédulával együtt" - tette hozzá Pete Best.

John Lennon 1969-ben végül visszaküldte MBE kitüntetését II. Erzsébetnek tiltakozásul a vietnámi háborúban való brit részvétel és a Nigéria-Biafra konfliktusba való beavatkozás miatt.

Összeállította: Horn Andrea

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×