eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Kommunista Monte Cristo groteszk története

A Finnugor vámpírral tört be 2002-ben az irodalmi életbe Szécsi Noémi, aki legújabb könyvében egy vegetáriánius hentes, Sanyi életét és kalandjait írta meg. A Kommunista Monte Cristo című történelmi és családregény a Monarchiától a Kádár-korig kíséri a XX. század eseményeit.

"Íróként nagyon vonzódom a ponyvaregényekhez - a Finnugor vámpír is az volt" - mondta el az InfoRádiónak Szécsi Noémi.

Amikor újraolvasta a Monte Cristo grófját, rájött, hogy az nagyon jól passzol a magyarországi kommunista párt történetéhez, hiszen van benne elrejtett kincs, börtön, szökés, álnevek - csupa olyasmi ami a húszastól a negyvenes évekig mindennapos volt a kommunistáknál is.

Nem valós személy


Sanyit a hiedelmekkel ellentétben nem valódi dédapjáról mintázta az írónő, de több ok miatt is döntött úgy, hogy a főhős hentes legyen és vegetáriánus, s legyenek egyéb furcsa tulajdonságai is, amelyek sajátos figurává teszik.

Mivel imádja a groteszket, kedvence a Tanácsköztársaság; sokat foglalkozott a korabeli plakátokkal, elolvasta az akkori napilapokat és rengeteg emlékiratot - főleg utóbbiakból épült fel a történet. Arra volt kíváncsi, milyen indulatok vezérelték a kommunistákat és az antikommunistákat.

Bár sokak véleménye szerint történelemkönyvnek is nagyszerű, nem törekedett a történelmiregény-író babérokra. "A lényeg a szatíra" - fogalmazott Szécsi Noémi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×